Novi film Dane Komljena u pripremi

Cvija Mrkonjić
Novi film Dane Komljena u pripremi

Banjaluka - Priča govori o dva muškarca koji odbijaju da daju ime svom odnosu, a sve što ih okružuje - selo u napuštenom hotelskom kompleksu u kojem žive, biljke, životinje, ljudi, ali i sama situacija snimanja filma - zahtijeva ime od njih.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" reditelj Dane Komljen iz Banjaluke o svom filmu "Prije neprijateljstva", koji će se snimati početkom sljedeće godine. U filmu će igrati Boban Kaluđer i Boris Isaković, a film govori o bratstvu, utopiji i zajedničkom životu.

- Film ćemo snimati u nizu napuštenih, gotovo identičnih bungalova koji se nalaze u Shtoju, između Ulcinja i Ade Bojane, na granici između Crne Gore i Albanije - naveo je Komljen.

On kaže da će se u filmu, pored glumaca, pojavljivati niz napuštenih prostora, kroz slike ili riječi, a jedan od njih je i potopljeni radnički grad u Braziliji. Film nastaje u produkciji banjalučkog "Vizarta", "Pro.ba" iz Sarajeva, te beogradskih "Kino Glaza" i "Dart filma".

- Želio bih da film bude u vezi i sa mojim rodnim gradom, Banjalukom, odakle dolaze i Boban Kaluđer, te jedan od producenata. Međutim, u Republici Srpskoj konkurs za filmsku produkciju nije raspisan već pet godina - kazao je reditelj. 

Komljenov kratkometražni film "Višak vjetra" nedavno je premijerno prikazan na "Sarajevo film festivalu", a nekoliko dana prije festivala u Sarajevu film je svjetsku premijeru imao u Švajcarskoj.

- Na premijeri kod nas sam bio opušteniji nego u Lokarnu i više sam uživao u projekciji. Sarajevski festival je glamurozniji od festivala u Lokarnu, jer prođete crveni tepih, potpisivanje fotografija i intervju u direktnom prenosu - kaže Dane.

Boban Kaluđer, zajedno sa bratom Dejanom, igrao je i u Komljenovom "Višku vjetra".

Projekat

Dane Komljen kazao je da sljedeće godine planira da radi na još jednom projektu u kome će svi prostori iz filma "Prije neprijateljstva" biti prikazani na drugačiji način.

- Riječ je fotografskoj instalaciji "Svi severni gradovi" koja je rad paralelan ovom filmu - kazao je Komljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana