Nove generacije nastavljaju misiju Jazavca

Aleksandra Glišić
Nove generacije nastavljaju misiju Jazavca

Banjaluka - Snažna stvaralačka energija koja već 11 godina od osnivanja Gradskog pozorišta "Jazavac" u Banjaluci donosi zanimljive i originalne predstave dobila je podršku mlađih generacija, novih snaga ovog teatra.

Članovi Studija "Jazavac", koji već nekoliko godina okuplja mlade talente, u ovom pozorištu dobili su priliku da na sceni predstave sve ono što su naučili od svojih mentora glumaca. Svoje znanje i umijeće prenijeli su im iskusni banjalučki glumci Vladimir Đorđević, Dragana Marić, Slađana Zrnić, Velimir Blanić, Sandra Ljubojević, Snježana Mišić i Belinda Božičković.

U okviru Sedmice studija "Jazavac", koja traje od 17. do 23. juna, pred publikom se smjenjuju mladi koji svoje prve korake prave na sceni ovog pozorišta.

Glumica i jedan od osnivača Gradskog pozorišta "Jazavac" Dragana Marić kaže da je prije tri godine počela da radi sa grupom djece uzrasta od šest do osam godina u okviru Škole glume i govora. To je najmlađa grupa ikad primljena u Studio "Jazavac".

- Iako je njima u tom uzrastu teško da razumiju zadatke koje im zadajemo i sa pažnjom prate čas u trajanju od sat i po, odlučila sam da istrajem i da na profesionalan i pedagoški način napravim sa tom grupom ozbiljnu priču. Kako su oni sazrijevali kroz rad u Studiju "Jazavac", tako su im se i interesovanja i želje mijenjali, te sam ja počela da pratim njih - priča Marićeva, čija je grupa u okviru Sedmice studija "Jazavac" izvela predstavu "Naša igra".

Podsjeća da svi članovi Studija poslije završene treće godine izlaze sa predstavom na scenu.

- Međutim, ove godine najmlađa grupa nije bila zainteresovana da radi predstave za djecu, smatrajući da su to prerasli. Nisam željela da im namećem nešto što ne žele i poslušala sam ih. Kroz glumačke vježbe sam, na neki način, istražila njihov svijet, osluškivala njihove potrebe, razgovarala s njima o problemima, o onome što vole i ne vole i tako došla do predstave koju smo nazvali "Naša igra", a koja u stvari govori o njihovoj svakodnevici - objašnjava Marićeva.

Iza njih je, dodaje, veliki trud i rad, a za nju je najveća nagrada činjenica da su svi mnogo naučili, napredovali i uspjeli da to predstave publici.

- Simpatično, iskreno, brutalno i duhovito, došli smo do završne etape koju su njihovi roditelji, prijatelji i ostala publika sa oduševljenjem prihvatili. Veliki broj djece iz te grupe do sada je snimio po nekoliko TV reklama, studentskih filmova i kraćih TV formi. S obzirom na njihovu sreću i zadovoljstvo, smatram da sam ispunila zadatak i presrećna sam zbog toga i preponosna na njih, mojih 11 veličanstvenih pčelica - rekla je Marićeva.

Za večeras u 19 časova najavljena je prezentacija šeste generacije mentora Slađane Zrnić, a sutra u istom terminu prezentacija dikcije svih grupa mentora Sandre Ljubojević.

Škola glume i govora

- Studio "Jazavac" je koncipiran kao škola glume i govora. Program je primjeren uzrastu i iskustvu članova. Kroz igru i razne zanimljive i atraktivne oblike grupnog i individualnog dramskog rada i tehnika članovi Studija savlađuju specifične zadatke vezane uz samu prirodu dramskog stvaralaštva i pozorišnog medija, ali i opšte odgojno-obrazovne zadatke koji pridonose ličnom razvoju i sticanju kulturnih navika - poručili su iz Gradskog pozorišta "Jazavac". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana