Nagrade najboljima na 19. Teatar festu Petar Kočić: Predstava Duh koji hoda na tronu

Mirna Pijetlović
Nagrade najboljima na 19. Teatar festu Petar Kočić: Predstava Duh koji hoda na tronu

Banjaluka - Predstava "Duh koji hoda" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture dobitnik je nagrade za najbolju predstavu u cjelini, 19. Teatar festa "Petar Kočić" u Banjaluci.

Odlučio je ovo stručni žiri nakon šest odgledanih predstava u zvaničnoj selekciji Teatar festa u sastavu Nebojša Bradić, član, Duško Ljuština, član, Dževdet Tuzlić, član i Slađana Zrnić, predsjednik žirija.

- U predstavi "Duh koji hoda" do izražaja dolaze velika iskrenost i talenat, dramaturške vještine, zavidan osjećaj za stil i žanr, te glumačka igra cjelokupnog ansambla, koji vlada modernim izrazom i ima jasnu društvenu svijest o ulozi pozorišta u društvu - stoji u obrazloženju žirija za najbolju predstavu u cjelini.

Međunarodni stručni žiri je sve odluke donio jednoglasno, pa je tako priznanje za najbolju mušku ulogu, "za izraženu transformaciju i samoironijski otklon, toliko potreban čitanju djela Aleksandra Popovića", dodijelio Branku Vidakoviću, za ulogu Momčila Jabučila u predstavi "Bela kafa" Narodnog pozorišta iz Beograda.

- Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljuje se Nadi Šargin za ulogu Zore Šišarke, koju je jezgrovito donijela u raskalšnom stilu samoironije, sa puno nezadrživog šarma, u predstavi "Bela kafa" Narodnog pozorišta iz Beograda - saopštilo je žiri Teatar festa u Banjaluci.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Aleksandru Popovskom "koji je znalački postavio komad i likove, te odlično pogodio transparentnu komiku smijeha iz groba", u komadu "Duh koji hoda" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture.

Najbolji dramski tekst napisao je, prema ocjeni žirija, Dejan Dukovski.

- Dukovski umjetnički analizira modele društvenih oblika ponašanja, najdublje tragične teme i tajne ljudske duše, koja pati dok se smije sebi i svijetu, u predstavi "Duh koji hoda" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture - kazali su iz žirija.

Nagrada za najbolju kostimografiju pripala je Marini Vukasović-Medenica za "maštovito i rječito rješenje kostima kojim se omogućava protok vremena, promjena karaktera i situacija", u predstavi "Bela kafa" Narodnog pozorišta iz Beograda.

Žiri je odlučio da nagradi i najbolju scenografiju i to onu Tadžisera Sevindža i Saše Senkovića, "za veoma upečatljivo i funkcionalno rješenje scenskog prostora, te podršku scenskoj igri i kreativnim vizuelnim elementima", u predstavi "Duh koji hoda" Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Centra za razvoj vizuelne kulture.

Direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković ocijenio je da je budućnost teatra perspektivna i izvjesna. On je prije početka stručno-naučnog skupa "Kakva je budućnost teatra? - produkcija savremenog teatra" rekao da je ponosan na popularnost koju je Teatar fest "Petar Kočić" dostigao, te time pokazao da postoji potreba za pozorištem većih kapaciteta.

Novaković smatra da pozorišta mogu biti samoodrživa, te da nacionalna pozorišta treba da imaju podršku države, ali da je obaveza menadžerskih timova da opravdaju svaki fening uložen u tu instituciju i istovremeno i da zarade.

Pomoćnik ministra za kulturu RS Milica Kotur rekla je da Ministarstvo pomaže rad Narodnog pozorišta, koje njeguje duh pozorišnog stvaralaštva i interpretacije.

- Potrebno nam je novo veliko, savremeno pozorište, koje će moći da primi operu, balet i dramu - poručio je dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman.

Zadnjeg takmičarskog dana, u ponedjeljak uveče, publika je imala priliku da pogleda komad Ateljea 212 iz Beograda "Kafa i cigarete - pozdrav iz Beograda". A domaćin ove predstave bila je kompanija m:tel koja je publici poslije predstave uručila prigodne poklone. Teatar fest "Petar Kočić" sinoć je zatvoren svečanom dodjelom nagrada te izvođenjem gala koncerta Konstantina Kostjukova i zvijezda beogradskog baleta.

Aplauz za Batu

Preminulom velikanu srpskog glumišta, Velimiru Bati Živojinoviću u čast publika Teatar festa "Petar Kočić" u Banjaluci i ansambli Narodnog pozorišta RS i Ateljea 212 iz Beograda, minutom ćutanja i aplauzom poštovanja, oprostili su se od dragog glumca i poštovanog kolege.

Nagrade

Branko Vidaković - najbolji glumac

Nada Šargin - najbolja glumica

Aleksandar Popovski - najbolja režija

Dejan Dukovski - najbolji dramski tekst

Marina Vukasović-Medenica - najbolji kostim

Tadžiser Sevindž i Saša Senković - najbolja scenografija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana