Milivoje Unković, akademik i slikar, selektor međunarodne kolonije Pliva: Dostojanstvo umjetnosti dovedeno u pitanje

Aleksandra Glišić
Milivoje Unković, akademik i slikar, selektor međunarodne kolonije Pliva: Dostojanstvo umjetnosti dovedeno u pitanje

Banjaluka, Šipovo - Moglo bi se pretpostaviti da ako je umjetnik profesionalac može da živi od svog posla, ali postoje problemi tržišta. U odnosu na to kako tržište umjetnina funkcioniše u svijetu, kod nas je još u začetku.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" akademik, slikar i dugogodišnji profesor Milivoje Unković, koji je osnivač i selektor Međunarodne umjetničke kolonije "Pliva". Sedmi saziv biće održan od 25. jula do 3. avgusta na izvoru Plive kod Šipova, a okupiće petnaest eminentnih umjetnika, slikara i vajara. Svoju kreativnost predstaviće Vuk Vučković, Sara Nikolić, Željko Đurović, Ana Lazić, Predrag Marjanović, Ranka Lučić-Janković i Katarina Nedeljković. Osim njih, učesnici kolonije su i Milan Stepović, Nikola Žigon, Jelena Kršić, Biserka Petrović, Mihajlo Rakita, Branko Jungić, Bojan Otašević i Milivoje Unković.

- Ambijent u kome stvaramo je potpuno ekološki čist i ta dimenzija je vrlo dragocjena. Iz pristojnosti nikada ne dajem teme svojim kolegama, a u današnjem svijetu globalizma dostojanstvo umjetnosti je dovedeno u pitanje - kaže Unković.

Specijalni gosti kolonije biće operska diva Dunja Simić, pijanistkinja Dunja Janković, istoričarka umjetnosti Olivera Vukotić i studentkinje solo pjevanja Ivona Šari i Aneta Makanjić. Tokom desetodnevnog boravka umjetnici će stvarati u izvanrednim objektima arhitektonskog kompleksa "Fldž fishing" centra na ekološki čistim izvorima rijeke Plive.

- Sarađujemo i sa stvaraocima iz drugih oblasti umjetnosti i to je dobro da u samom konceptu kolonija bude multimedijalna. Umjetnici i mlađe i starije generacije imaju prostor za stvaranje. Sve to doprinosi dobrim rezultatima - ističe Unković napominjući da će pored uobičajenog stvaralačkog procesa u ateljeu i eksterijeru organizovati i druge kulturne sadržaje.

U programu kolonije je koncert klasične muzike najavljen za 29. jul, a dan kasnije biće održana projekcija biografskih video-filmova poznatih umjetnika. Svi radovi koji nastanu u predivnom pejzažu na izvoru Plive biće izloženi završne večeri.

Glavni parametar za biranje učesnika kolonije Unkoviću je kvalitet njihovih djela.

- Nekada se djela vrlo sumnjivog kvaliteta definišu kao umjetnost. Volim da pravim poređenje sa muzikom. Čak i oni bez sluha osjete kada neko svira falš i drugi put neće doći da ga slušaju. Danas u likovnoj umjetnosti ima mnogo falša. Zanimljivost i atraktivnost nekog djela je jedna stvar, ali umjetnost je nešto sasvim drugo - naglašava Unković.

Sva djela u depou

- Sva djela sa prethodnih saziva nalaze se u depou kolonije "Pliva" u Banjaluci. Nijedno od tih djela nije za prodaju, a bilo bi dobro kada bismo u budućnosti uspjeli da napravimo galeriju u kojoj bi ona bila trajno izložena - kazao je Milivoje Unković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana