Milan Marić, o glavnoj ulozi u filmu Dovlatov: Priča o herojima iz drugog vremena

Priredila: Aleksandra Glišić
Milan Marić, o glavnoj ulozi u filmu Dovlatov: Priča o herojima iz drugog vremena

Beograd - Film ruskog reditelja Alekseja Germana mlađeg "Dovlatov", premijerno je prikazan u Berlinu, gdje je osvojio "Srebrnog medvjeda" za najbolji kostim i scenografiju, a tumač glavne uloge, srpski glumac Milan Marić kaže da je to priča o herojima kakve današnje vrijeme ne traži.

Film prikazuje šest dana života brilijantnog, ironičnog pisca Sergeja Dovlatova, koji vidi daleko preko krutih granica Sovjetskog Saveza sedamdesetih godina prošlog vijeka, pisca koji se bori da sačuva svoj talenat i dostojanstvo dok gleda kako moćna državna mašinerija mrvi njegove prijatelje umjetnike.

- Prva knjiga koju sam pročitao od Dovlatova bila je "Strankinja". On piše užasno kratke rečenice, ali su one ubojite. Jako dobro je video stvari, umeo je da prepozna stvari, pogotovo ljude i karaktere. Ima dozu finog bezobrazluka, cinizma, ironije, duhovit je neverovatno, a ispod svega toga se krije emotivnost i meni je to bilo najzanimljivije - kaže Marić, kome je Dovlatov prva glavna uloga.

Dodaje da mu je u građenju lika tragičnog ruskog pisca najteža bila identifikacija "sa osjećajem da si u svojoj zemlji nepoželjan i da se favorizuju ljudi koji nemaju kvalitete".

Marić primjećuje da su sedamdesete godine prošlog vijeka bile specifično vrijeme, umjetnost se tretirala na drugačiji način.

- Ta odluka da se bavi umetnošću uprkos tome što ga ta umetnost može koštati života, to ga je činilo većim od života. To je hrabrost. O tome se čita samo u nekim mitovima, ali oni su to stvarno uradili. Mislim da ga je tuga odlaska iz zemlje koštala života - rekao je Marić.

Podsjeća da da je Dovlatov postao slavan tek poslije smrti. 

- Naša dužnost je da upiremo prstom u sve anomalije društva, da ljude upozoravamo, prevodimo im i budemo aktivni. Ja ne razumem kako neko ko se bavi umetnošću može biti apolitičan. Ti si glumac pa šta ima tebe da zanima politika? - kaže Marić.

Kriterijum

Milan Marić o izboru uloga kaže da se trudi da mu osnovni kriterijum dolazi iz srca.

- Ali sve više mislim da kompromisi moraju da se prave, da nemam više 20 godina i ne mogu samo glavom kroz zid, nego da sad mora malo i mozak da se uključi. Imam pozorište (član je ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta), koje je moja baza, tu se punim energijom, tu je moj beg od svega", rekao je Marić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana