Mart u Banskom dvoru u znaku Zdenke Kovačiček i Roberta Jakinija Virđilija

Mart u Banskom dvoru u znaku Zdenke Kovačiček i Roberta Jakinija Virđilija 08.03.2018 07:58 | Aleksandra Madžar

Banjaluka - Poznati italijanski tenor Roberto Jakini Virđili, velika zvijezda bivše Jugoslavije i jedan od najboljih ženskih vokala na ovim prostorima Zdenka Kovačiček, čuveni beogradski ansambl za ranu muziku "Renesans", sigurno će publici u Banjaluci pružiti trenutke za pamćenje, a sve to u vlastitoj produkciji Banskog dvora Kulturnog centra.

Objavom programa za mart 2018. godine Banski dvor nastavlja sa realizacijom reprezentativnih kulturnih sadržaja u vlastitoj produkciji, a direktor ovog hrama kulture Mladen Matović istakao je da je program za mart konceptualno  sačinjen tako da se pored etabliranih regionalnih umjetnika i ansambala publici predstave i domaći umjetnici, vodeći se pritom kvalitetom kao osnovnim mjerilom za formiranje programskog okvira.

Zahvaljujući takvom pristupu, koncert  u Banskom dvoru  već je održao renomirani umjetnički ansambl trio "Anima" iz Niša, a već 26. marta očekujemo dolazak čuvenog  beogradskog ansambla za ranu muziku "Renesans" - kazao je Matović i podsjetio da je "Renesans" jedinstven muzički sastav koji djeluje u kontinuitetu duže od četiri decenije i jedan od najznačajnijih te vrste u Evropi.

Zadovoljstvo organizatora je veliko, jer će publika u Banjaluci imati priliku da čuje i poznatog italijanskog tenora Roberta Jakinija Virđilija 22. marta kojeg će na klaviru pratiti pijanista iz Banjaluke Arsen Čarkić.

Pored ove zvijezde iz Italije, radost će donijeti i velika zvijezda bivše Jugoslavije i jedan od najboljih ženskih vokala na ovim prostorima Zdenka Kovačiček, koja će takođe 24. marta održati koncert u Banskom dvoru.

Književno veče sa Mirjanom Bobić-Mojsilović takođe je izazvalo veliko interesovanje publike, pa će svi zaljubljenici pisane riječi imati priliku da se sa ovom književnicom druže 16. marta.

Pomjeranje granica kreativnosti

Pored koncerata i književnih promocija posjetioci će biti u prilici da vide i izložbu "Nasuprot" studenata Akademije umjetnosti u Banjaluci, izložbu likovne kolonije "Rakani", te ekskluzivnu izložbenu postavku "U posjeti banu" čije je trajanje zbog velikog interesovanja javnosti produženo do kraja juna ove godine.

- Pored svega navedenog, Banski dvor će u svojstvu partnera ili suorganizatora u martu realizovati još nekoliko značajnih koncerata, izložbi i književnih promocija, te i u 2018. godini nastavljamo sa primjenom koncepta koji podržava visoke umjetničke domete, pomjera granice kreativnosti, njeguje otvoren kritički dijalog, te ucrtava nove produkcijske i organizacione standarde - naglasio je Matović.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica