Marija Sloboda: Radičevićevo djelo nepresušna inspiracija

Aleksandra Madžar
Marija Sloboda: Radičevićevo djelo nepresušna inspiracija

Beograd - Moja knjiga je u velikom znaku Branka Radičevića. Brankov oreol, koji je od samog početka pratio knjigu, dodatno su osnažila priznanja koja su joj dodeljena - najpre "Brankova nagrada Matice srpske", a sada i nagrada "Stražilovo".

Ispričala je ovo za "Glas Srpske" mlada i talentovana književnica Marija Sloboda, koja je svoje prve korake na putu pisane riječi ojačala velikim priznanjima duge i vrijedne tradicije.

Žiri "Brankovog kola" knjigu ove poetese "Pesma u pesmi Branka Radičevića" opisao je kao iznenađenje, ne samo u istraživanjima mladih autora na polju istorije srpske poezije, već i na opštem planu proučavanja srpske istorije književnosti.

- Knjiga je nastajala u toku protekle godine, međutim, moja vezanost za pesništvo Branka Radičevića datira još iz perioda kada sam imala sedam godina. Tada sam u Sremskoj Kamenici, u Zmajevoj spomen-kući, prilikom prvog školskog putovanja kupila knjigu koja mi je privukla pažnju svojim koricama. Bila je to knjiga pesama Branka Radičević sa njegovom siluetom na koricama, koja danas krasi i moju knjigu -   - prisjetila se ona.

Od tada je, kako je rekla, pjesništvo ovog velikana pisane riječi predmet njene neprekidne umjetničke pažnje.

- Nekoliko godina kasnije usledili su odlasci sa ocem na Stražilovo, puni lepote i romantičarskog nadahnuća, a potom i saradnja sa kulturnom institucijom "Brankovo kolo". Jasno je da je ovakva privrženost morala iznedriti delo koje će pokazati da njen autor, pre svega, oseća i ono što se krije unutar Radičevićevih stihova. Ona danas pokazuje da je Branko bio pesnik kod kojeg apsolutno sve je - pesma - objasnila je Sloboda.

Marija Sloboda, koja je svoje interesovanje za maštom obasjano književno nebo pokazala još 2008. godine kada je osnovala  list "Gdžmnasium", koji i danas kao stalnu publikaciju objavljuje Gimnazija "Svetozar Marković" u Subotici, diplomirala je, a zatim i magistrirala sa temom "Imanentna poetika Branka Radičevića" na Filološkom fakultetu u Beogradu.

- Studija "Pesma u pesmi Branka Radičevića" predstavlja osnovu za moja naredna istraživanja, najpre izradu doktorske disertacije, budući da je pojava "pesme u pesmi" veoma prisutna i u drugim pesničkim opusima, ne samo srpske književnosti. Ipak, kod Radičevića zauzima posebno mesto. Taj fenomen snažno me je "uzeo pod svoje", pa pripremam knjigu koja će ga prikazati u svojoj punoći - od Branka do današnjih dana - istakla je mlada književnica.

Prošle godine nagrađena je za esej o Vladislavu Petkoviću Disu u okviru 50. Disovog proleća, a kada je riječ o mladim stvaraocima, smatra da mnogo njih nema dovoljno prostora da iskaže svoj talenat.

- Ko zna koliko vrednih umetničkih dela u ovom trenutku čeka da bude objavljeno... Zato je od neprocenjivog značaja misija "Brankovog kola", koje već četiri decenije pruža podršku mlađoj generaciji, afirmiše njene istaknute predstavnike i s velikom posvećenošću uvodi ih na književnu scenu - istakla je ona.

Ponosna je i zahvalna što su književni stručnjaci iz "Brankovog kola", sa direktorom Nenadom Grujičićem na čelu, prepoznali značaj teme koja je obrađena u njenoj knjizi i predstavili je kao djelo vrijedno pažnje.

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" svečano će biti uručena laureatima 6. septembra, u 11 časova, na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću u okviru 43. Brankovog kola, koje će trajati od 5. do 15. septembra.

Antologija/hrestomatija

- U planu je da se naredne godine pojavi antologija/hrestomatija "pesama o pesmi", koju priređujem sa grupom kolega i prof. dr Dušanom Ivanićem. Moj književni rad prevashodno je usmeren na poeziju - kako stvaralački, tako i čitalački - kaže Marija Sloboda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana