Luka Barović princ poezije

Glas Srpske
Luka Barović princ poezije

Banjaluka - Mladi pjesnik Luka Barović iz Beograda proglašen je za princa poezije na međunarodnom festivalu poezije "Dječije carstvo" u Banjaluci

More stihova kojim su mladi pjesnici plovili na banjalučkom festivalu iznjedrilo je buduće velike majstore stiha.

Na 11. festivalu, koji je završen u petak, pera su ukrstile mlade talentovane poete iz cijelog regiona. Osim priznanja za najboljeg pjesnika nove generacije dodijeljena je i povelja za ukupno stvaralaštvo - "Princ festivala", koja je pripala pjesniku Predragu Bjeloševiću.

- Davno sam napisao jednu lirsku bajku koja se zove "Tužni princ" i naprosto sam pomalo naizgled tužan pa sam shvatio da je to dobar trik za žirije književnih nagrada. Mogu da kažu: "Eto, kada je čovjek toliko godina tužan, daj da mu damo neku nagradu koja se zove možda srećni ili princ dječijeg carstva" - rekao je Bjelošević.

Pjesnik Tode Nikoletić, koji je jedan od osnivača ove manifestacije, kaže da je ona krojena po mjeri djeteta i da može da parira značajnim festivalima.

- Ovaj festival je poligon za dečiju radost, ima prepoznatljivu matricu, a to je da okupi pre svega mlade stvaraoce iz regiona i da im pruži šansu da pokažu svoju nadarenost. Na konkurs se odazvao veliki broj dece iz svih krajeva bivše Jugoslavije - ističe Nikoletić.

U okviru manifestacije promovisan je i festivalski Zbornik i književni časopis za djecu "Riznica".

- Ovakve prilike i događaji u svima nama bude nešto dječije, posebno kada imamo jedan kvalitet ljudi koji sjede ovdje i koji rade na promociji dječije kulture i stvaralaštva. Moramo da razvijamo kulturu za djecu u našem gradu - istakla je v. d. načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka Natalija Trivić.

Hiljade pjesama

Najveći festival poezije za djecu u regionu stekao je veliku popularnost, a kao i prethodnih godina na konkurs je stiglo više od pet hiljada radova. Nije izostalo ni takmičenje recitatora, održano u banjalučkom Gradskom pozorištu "Jazavac".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana