Ljilja Petrović-Zečić i Predrag Damjanović dobitnici ordena reda Akademske palme

A. G.
Ljilja Petrović-Zečić i Predrag Damjanović dobitnici ordena reda Akademske palme

Banjaluka - Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović dobitnici su ordena reda Akademske palme koju dodjeljuje Ambasada Francuske u BiH.

Francuska ambasada u BiH svake godine dodjeljuje ordenje reda Akademskih palmi istaknutim poslenicima iz oblasti kulture i obrazovanja za doprinose na jačanju veza dvije zemlje. Ordenje reda Akademskih palmi u ponedjeljak uveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS uručio je ambasador Francuske u BiH Gijom Ruson.

- Ove godine priznanja smo dodijelila dvjema ličnostima koje su odigrale izuzetnu ulogu u širenju francuskog jezika i kulture - rekao je Ruson.

Riječ je o ordenu koji je 1808. godine ustanovio Napoleon Prvi i njime se odlikuju akademski radnici, osobe koje su postigle zapažene rezultate na poljima obrazovanja i istraživačkog naučnog rada, prvenstveno u univerzitetskim okvirima, ali i osobe koje svojim obrazovnim radom značajno doprinose opštem kulturnom nasljeđu.

Ovo prestižno priznanje se od 1866. dodjeljuje i onima koji nisu državljani Francuske.

- Veze koje stvaramo putem kancelarije Francuskog instituta u razmjeni i obrazovanju su jako značajne. Ovo priznanje me podstaklo da počnem učiti francuski jezik - kaže direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić.

Direktor Republičkog Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović ističe da je izuzetno ponosan na priznanje koje je dobio.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana