Култни филм у облику стрипа

Александра Маџар
Култни филм у облику стрипа

Један од најбољих домаћих филмова, ремек-дјело књижевника Душана Ковачевића и редитеља Слободана Шијана "Маратонци трче почасни круг", у облику стрипа оживјела су два реномирана имена домаће стрип сцене, Драган Лазаревић Лазаре и Божидар Милојковић Бам.

Њихов креативни рад почео је прије годину и по, а они су сву своју енергију и вријеме усмјерили ка стварању стриповане верзије филма.

Почетна идеја била је да стрип прерасте у књигу, али, упркос маестрално одрађеном послу и бројним покушајима, двојац никако није успио да нађе некога ко би њихов рад објавио. Пошто су схватили да више нема сврхе "крити" овако нешто од људи, почели су дио по дио стрипа да објављују на Бамовом блогу.

- Филм смо гледали милион пута! Осмотрили смо причу у целини, да бисмо се потом бацили на скидање кадрова - испричали су они.

Од одабраних 2.800 слика из "Маратонаца", њих хиљаду и нешто је употријебљено за стрип, док је остало "бачено".

- Има делова из филма које смо у стрипу "зауставили", а којих се нико не сећа. Најтеже је, међутим, било уклапати те одабране моменте. Ми смо, заправо, спајајући их, правили сасвим нову причу. Некада се не бисмо слагали. Али, тако вам је са креативцима - прича Лазаре.

Када је стигла на ред друга фаза рада - скидање текста, како су рекли, тада су "Маратонце" научили напамет, јер су свака три минута заустављали филм, како би на папиру откуцали оно што је изговорено.

Свака страница стрипа је морала да се завршава "јаком" сценом, како би натјерала читаоце да га прочитају у једном даху. Онако како се читају најбоље епизоде "Таличног Тома" или "Алана Форда".

Послије "седме сјече", откривају аутори, услиједио би избор фотографија и текста и фамозно склапање.

- Оно што је, за разлику од традиционалне израде стрипа, у овој дигиталној било можда мало лакше је што при цртању на дигиталној табли једним "ундо" можете да избришете грешку. Но, ако мислите да је цртање био лакши део посла, варате се - додао је Бам.

Занимљивости

Једна од најпознатијих сцена филма, када слушкиња Оља (Мелита Бихали) купа Максимилијана Топаловића (Мића Томић) и он је увлачи у каду и цијепа јој блузу, заправо није требало да изгледа тако. И сама глумица је тада била изненађена тајним договором Томића и редитеља Шијана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана