Izložba Nebojše Bosnića u Prijedoru: Ženski portreti oslikani nježnošću

Snežana Tasić
Izložba Nebojše Bosnića u Prijedoru: Ženski portreti oslikani nježnošću

Prijedor - U izložbenom prostoru Galerije '96 do prvih jesenjih dana u gradu na Sani posjetioci će moći uživati u postavci likovnog umjetnika Nebojše Bosnića zanimljivog naziva "Kratka priča o gospođi Klaudiji sa prijateljicama".

Nebojša Bosnić prvi put izlaže u Prijedoru, a za ciklus od 24 slike objasnio je da je riječ o djelima različitog formata, koja su rađena tehnikom ulje na platnu, te da je riječ o ciklusu figuracije.

- U pitanju su ženski portreti i taj fleš momenat, odnosno psihološki momenat svakog lika ponaosob - rekao je Bosnić.

On se slikarstvom bavi od 18. godine i do sada je imao više samostalnih izložbi u BiH, Hrvatskoj i Italiji.

Njegova postavka otvorena je u petak, a da na najljepši način predstavi djela ovog umjetnika potrudio se direktor Galerije Tihomir Ilijašević.

Govoreći publici o Bosniću, Ilijašević je naglasio da je riječ o izuzetno ozbiljnom slikaru kod koga se slilo sve što je trebalo da se slije - nježnost, produhovljenost i psihološki momenat.

- Slike Nebojše Bosnića su prelijepa kombinacija literarnog, psihološkog i likovnog koji kao kod svih istinskih umjetnika dominiraju - rekao je Ilijašević.

Njegov umjetnički pristup opisao je kao idealan način da predstavi svoje ispisnice i gospođu Klaudiju, svedena lica u jednoj boji, s malo crteža i mnogo dekorativnih elemenata na odjeći.

- Ono što njegovi modeli već gube na licima Bosnić je nadoknadio naglašenim krejonom na očima i veseljem u dezenu odjeće i to je jedan filozofski niz koji on provlači kroz svoje dugo stvaralaštvo i boravak u ovom slikarskom svijetu - rekao je Ilijašević.

Akademski slikar Zdravko Krulj u predgovoru kataloga izložbe ističe da "ovaj vitez okrugle palete nije dosanjao sve svoje snove", te da nastavlja da ih juri niz šarolika neobrana platnena polja i krade svjetlost i boju i to nesebično dijeli sa publikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana