Izložba Boška Vukojevića u Banskom dvoru: Akvarel izražava osjećajnost, snove i strah

Danko Kuzmanović
Izložba Boška Vukojevića u Banskom dvoru: Akvarel izražava osjećajnost, snove i strah

Banjaluka - Ono što umjetnici daju Banjaluci izdvaja je između drugih gradova i čini je autentičnom. Svaki od tih ljudi nosio je u sebi neku ideju grada. Među njima je u posljednje vrijeme najubjedljiviji Boško Vukojević.

Kazao je ovo književnik Ranko Risojević na otvaranju izložbe “Slike na papiru” slikara Boška Vukojevića, koja je otvorena u u malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

- Gradove čine ljudi, a ljudi, naravno, prave gradove po svojoj volji, ali ih i uništavaju. Gradovi su civilizacijski fenomen. U Banjaluci sam po dolasku bio upućen, svojim ličnim predubjeđenjem i osjećajnošću prema umjetnicima, te sam tako i upoznao banjalučke slikare, književnike i muzičare. Vidio sam da su vrlo značajni za grad - rekao je Risojević.

Pored Ranka Risojevića, o stvaralaštvu Boška Vukojevića govorila je i istoričarka umjetnosti Ljiljana Perduv-Misirlić.

- Vukojević nije umjetnik koji ima enormnu produkciju, sklonu različitim eksperimentima, izmima i ikonografiji, ali zato svako svoje djelo promišlja estetski, sociološki, zanatski, moglo bi se reći i filozofski. Istovremeno, svi njegovi radovi su nadahnuti emocijama i doživljajima nama vidljivim ili skrivenim - naglasila je Perduv-Misirlić i dodala da je Vukojevićev posljednji ciklus, koji je on nazvao “Kutije”, začeo još 2008. godine, a neprekidno traje i danas, što je punih 11 godina.

Kako je ova istoričarka umjetnosti rekla, kutije ukazuju na skrivenu intimu malih stvari univerzalnog značenja.

Risojević je i 2015. godine otvarao izložbu Boška Vukojevića, te se tada prvi put susreo sa kutijama.

- U decembru 2015. godine ovdje sam otvarao njegovu izložbu i tada sam prvi put vidio kutije, koje će se onda kod njega razvijati ovih godina, kroz njegovo istraživanje. Istraživanje neko može nazvati i zrenjem - naveo je Risojević.

Svaki umjetnik, kako je rekao Risojević, otkriva sebe, a što dublje i više otkriva, to je autentičniji.

- Nas koji umjetnost gledamo kroz osjećajnost, i kroz naraciju, i koji mislimo da umjetnik u suštini otkriva sebe, što dublje i više otkriva sebe, to je autentičniji. To prati i njegov zanat, koji se u tom smislu usavršava, jer se taj posao ne može završiti napamet. Akvarel izražava duboku ljudsku osjećajnost, snove i strah. Sve te stvari koje su tako suptilno izrazili veliki japanski akvarelisti. Osjećajnost koju nam Boško Vukojević ovdje prikazuje imamo i mi. I onoga trenutka kada se suočimo s nekom od njegovih slika, mi u suštini vidimo sebe i sve te snove i svu tu prtljagu koju vučemo kroz život vezanu za te slike. Mi u tim slikama prepoznajemo i dio svojih snova i dio svog života. “Kutije” nisu prizemljene. To nikada ne može biti crtež nečega što se vidi. To je čista imaginacija, koja je jedno stanje duše - kazao je Risojević.

Motivi Banjaluke

Na većini radova ovog umjetnika vidljivi su obrisi grada i poznatih banjalučkih građevina.

- Motivi Banjaluke su česti na mojim radovima. To je moj odnos prema Banjaluci, koji je laviran. Tu imamo odnos prema gradu od panegiričnog do ironičnog. Simbolički grad prikazujem kroz motiv obrisa Banskog dvora ili gradske kuće, ali to simbolički predstavlja grad - objasnio je Vukojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana