Игор Гало, добитник награде Златни платан: Требиње ме смјестило у друштво великана

Ратомир Мијановић
Игор Гало, добитник награде Златни платан: Требиње ме смјестило у друштво великана

Требиње - Драго ми је што сам добитник "Златног платана", јер су прије мене то ласкаво признање понијели и еминентни глумци Милена Дравић, Петар Божовић, Неда Арнерић, Тања Бошковић, Раде Шербеџија, Франко Неро. Требиње ми је учинило да сада будем у друштву великана.

Рекао је ово глумац Игор Гало, који је равноправно са глумачком дивом Љиљаном Благојевић добио награду "Златни платан" на 5. фестивалу медитеранског и европског филма у Требињу.

Игор Гало, који је играо у више од 80 филмова, чари глумачког заната искусио је још у школској клупи.

- Као ученик гимназије, играјући Раку у представи "Госпођа министарка", осјетио сам мирис дасака позорнице. До завршетка средње школе доста сам сазнао о глумачкој професији - каже Гало.

За Требиње је везан емотивно и професионално, а присјећа се када је на Иваници био каубојски град и ергела коња за снимање филмова. Ту је први пут боравио 1974. године, а играо је каубоја.

- Глумио сам у филму "Аљаска стори" - то је једна од серија шпагети вестерна и то ми је остало у лијепом сјећању - прича Гало.

Веза са овим херцеговачким градом је и његов пријатељ, славни редитељ Хајрудин Шиба Крвавац, за Гала један од најзначајнијих аутора из бивше Југославије, који је оставио трага и у свјетској кинематографији.

Гало је прво студирао шумарство, али чуо је за аудицију на којој траже глумце. Појавио се на проби филма "Имам двије маме и два тате" и тако је остао у свијету седме умјетности.

Он је дизајнер дрвета, обожава дрво и мислио је бити инжењер који ће радити намјештај за куће, у којима ће се људи лијепо осјећати. Али, добио је позив од асистента Креше Голика да статира.

- Одазвао сам се томе и прошао двије праве аудиције, а на дан кад сам положио најтежи испит на првој години Шумарског факултета, Голик ми је јавио да сам добио улогу и морао сам да бирам једно или друго, да одем на филм или да наставим студије - каже Гало.

Када се одлучио за филм, убрзо је снимио "Мост" и "Машкараду". У "Мосту" је добио улогу Бамбина, шармирајући Крвавца непосредним приступом.

"Тачка без повратка"

Игор Гало жели да сними филм "Тачка без повратка", који би пратио људе у аутобусу од Загреба до Београда. У том аутобусу, открива, налазе се лоши људи који једни другима праве сплетке, што ће бити само повод за дубљу причу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана