Gran-pri Stećak Kneza Pavla filmu Rupin butik

Srna
Gran-pri Stećak Kneza Pavla filmu Rupin butik

Istočno Sarajevo - Gran-pri "Stećak kneza Pavla" za najbolji film na 11. Međunarodnom filmskom festivalu "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu dodijeljen je dokumentarnom filmu "Rupin butik", reditelja Glorije Halaš.

Predsjednik stručnog žirija Dragan Elčić rekao je Srni da je ovaj film ostavio poseban pečat na Festivalu, te da dočarava situaciju u kojoj "žene, žrtve nasilja, životnim optimizmom pobjeđuju stvarnost i ulivaju nadu u život".

Nagrada "Filmska klapa" za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji "Novi pogledi" pripala je dokumentarnom filmu "Zvuk lampaša", reditelja iz Bugarske Antonija Miličeva, koji je, prema riječima Elčića, prikazao "bijeg od svakodnevice u ljubav prema izumrlim zanatima".

"Filmska klapa" za najbolji studentski kratki igrani film u selekciji "Ključ za film" dodijeljen je ravnopravno filmovima "Epitaf" Dušana Golubovića iz Srbije i "Paparuda", autora Lucije Lupu iz Moldavije.

"Ovu nagradu ravnopravno dijele dva filma koji se ističu estetskim vrijednostima i darom autora", rekao je Elčić.

Žiri je odlučio da "Pečat kneza Pavla" za najbolji kratki igrani film u selekciji "Kratke priče" ode u ruke Milice Filipovske za film "Flafi".

"Riječ je o refleksnoj metafori o vremenu u koje živimo i dilemi - ostati ili otići, koja se lomi kroz odrastanja", navodi se u obrazloženju žirija.

Nagrada "Pečat kneza Pavla" za najbolji dokumentarni film u selekciji "U fokusu" dodijeljen je dokumentarcu "Flotel Evropa", koji je rađen u srpsko-danskoj koprodukciji i u režiji Vladimira Tomića, za koji žiri smatra da je ispričao "biblijsku priču satkanu od ličnog arhivskog materijala izuzetnog emotivnog naboja".

"Pečat kneza Pavla" za najbolji dokumentarni film u selekciji "Eks Ju u fokusu" pripala je reditelju Srđanu Šarencu za film "Dvije škole", a prenjma mišljenju žirija, riječ je o "priči o bosanskom Gordijevom čvoru koja ni danas, u miru, nije razriješena".

Žiri je dodijelio i dvije specijalne nagrade filmu "Očev jezik", reditelja Kristine Suks iz Rumunije, koja je obradila temu o nerazumijevanju među članovima porodice u kojima otac i ćerka govore različite jezike i dolaze iz različitih nacionalnosti, te filmu "Slatko od ništa", Borisa Mitića, čiji je cilj bio da dočara stanje kada se ni iz čega stvori ništa ili nešto.

Nagrada "Zlatno zrno" za najbolji film po izboru publike dodijeljena je filmu "Lica lafore"", Denisa Bojića, koji je izazvao najviše emocija kod publike.

Specijalna nagrada festivala "Zlatni leptir", koju dojeljuje "Viva film festival", u skladu sa Protokolom o saradnji ovog festivala i "Prvog kadra" pripala je kratkom igranom filmu "Po suncu hoda" Stefana Krasića iz Srbije.

Osim Elčića u stručnom žiriju 11. "Prvog kadra" bili su i Dana Dimitriu, direktor "Bukurešt film festivala", te producent Dragan Marinković, osnivač i prvi direktor Direkcije FEST-a.

Festival će biti zatvoren večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo zvaničnim proglašenjem najboljih filmova i projekcijom igranog filma "Igla ispod praga", režisera Ivana Marinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana