Glu­mi­ca Dan­ka Žu­gić o ko­ma­du „Moj čo­vjek“: Pri­ča za su­ze od smi­je­ha i od bo­la

A. M.
Glu­mi­ca Dan­ka Žu­gić o ko­ma­du „Moj čo­vjek“: Pri­ča za su­ze od smi­je­ha i od bo­la

Banjalu­ka - Dra­ma „Moj čo­vjek“, pro­že­ta ele­men­ti­ma ko­me­di­je, o dvi­je po­tpu­no ra­zli­či­te že­ne ko­je ve­že is­ta ži­vo­tna su­dbi­na, jer su obje žrtve na­silja i smje­šte­ne su u so­bu si­gur­ne ku­će, pre­mi­jer­no je izve­de­na u ne­djelju uve­če u Banjalu­ci.

O pred­sta­vi po tek­stu Mir­ja­ne Oj­da­nić, u ko­joj su ulo­ge os­tva­ri­li Dan­ka Žu­gić, Ti­ja­na Jo­va­nić i Mar­ko Ne­deljko­vić, go­vo­ri­la je upra­vo Žu­gi­će­va i pod­sje­ti­la da je ko­mad nas­tao udru­ži­vanjem Art klu­ba „Pros­tor“ i Fon­da­ci­je „Udru­že­ne že­ne“, pa je iz tih ra­zlo­ga prvo pred­stavljanje posljednjeg da­na pro­je­kta „16 da­na akti­vi­zma“.

Pred­sta­va je izve­de­na na ve­li­koj sce­ni Na­ro­dnog po­zo­ri­šta Re­pu­bli­ke Srpske.

Žu­gi­će­va se os­vrnu­la na radnju pri­če.

- Je­dna je že­na sa se­la ko­joj je po­jam na­silja ne­po­znat - trpljenje ba­ti­na do izne­mo­glos­ti je ne­što što joj kao že­ni i pri­pa­da. Dru­ga je obra­zo­va­na, sa­mos­vje­sna, pa je oti­šla po­sli­je prvog ša­ma­ra. Su­ko­bi njiho­vih ra­zli­či­tos­ti za­pra­vo ih na kra­ju do­ve­du do ta­čke da se zbli­že i sao­sje­ća­ju je­dna s dru­gom. Za­nimljivo je i to šta je­dna od dru­ge mo­gu da na­uče. Tek­st je nas­tao po re­al­nim li­ko­vi­ma i do­ga­đa­ju. Za­to je ovo pri­ča za su­ze od smi­je­ha i od bo­la i uža­sa - ka­že Žu­gi­će­va.

Na ula­zu/izla­zu u sa­lu bi­le su pos­tavljene ku­ti­je za do­na­ci­je, a sav skupljeni no­vac odla­zi u Fond za eko­nom­sko osna­ži­vanje že­na ko­je su pre­ži­vje­le na­silje.

Po ko zna ko­ji put je umje­tnost u slu­žbi hu­ma­nos­ti, a ulaz na ovu pred­sta­vu bio je bes­pla­tan.

Za eki­pu Art klu­ba „Pros­tor“ Žu­gi­će­va sma­tra da je je­dan od ri­jet­kih po­zi­ti­vnih pri­mje­ra u do­me­nu kul­tu­re.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana