Глумци у пензији спремају конкуренцију Жирантима

Александра Глишић
Глумци у пензији спремају конкуренцију Жирантима

Бањалука - Првог глумца на свијету историја биљежи као Грка Тесписа, који је 530. године прије нове ере изашао на сцену Дионисовог театра и постао прва особа која је изговорила текст као лик у представи.

Од тада до данас магија позоришта није изгубила драж, а глумци признају да за њих пензија званично не постоји све док могу да играју на сцени. Иако пензионисани, бањалучки глумци Мирзета Јакшић, Ковиљка Шипка, Бошко Ђурђевић и Гордана Милиновић са великим полетом и енергијом спремају нову представу која ће заживјети у Народном позоришту Републике Српске.

Директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић каже да су у овој театарској кући разматрали како да помогну позоришним креативцима који су године преданог рада уткали на сцену, а сада су званично пензионисани.

- Немамо закон о заслужним умјетницима, што би требало што прије ријешити. Онда смо донијели одлуку да тим глумцима понудимо да осмисле и направе комплетан позоришни пројекат и да играју у Народном позоришту. Даћемо им логистику коју имамо, све из сценографског и костимографског фундуса да би могли остварити оно што планирају - рекао је Новаковић.

Сав приход од улазница, додаје, припашће глумцима који ће радити представу.

- Они нама требају, јер су темељ нашег позоришта. Сада траже адекватан текст који им одговара и по годинама и по броју глумаца у представи - казао је Новаковић.

Глумица Мирзета Јакшић открива да су понудили драматургу Марију Ћулуму, који је аутор драмског комада "Жиранти", да им напише нови текст.

 - Хоћемо актуелну причу, не бјежимо ни од трагикомедије. Наравно, најбитније нам је да то буде оригинално дјело. Највјероватније да ће "Жиранти" добити конкуренцију, а ми ћемо са срцем радити пројекат. Разговарали смо и са глумцем Жељком Стјепановићем, који је режирао ову хит комедију и радо је прихватио да буде редитељ и нове представе - истиче Јакшићева.

Поносна је, додаје, што је дио представе рађене по Ћулумовом тексту која је постигла велики успјех.

- Требало би да ми плаћамо публици за тај осјећај љепоте када узвраћају на сваку нашу ријеч. То нема цијену и доказ је да још имамо енергије. Неки људи долазе по пет-шест пута да нас гледају уз ријечи да им увијек вратимо осмијех на лице - прича Јакшићева.

Цијели живот заједно на сцени

Неки из најзрелије генерације глумаца која је каријеру градила у Народном позоришту РС направили су заједно и прве кораке на сцени.

- Ковиљка Шипка и Бошко Ђурђевић су моја генерација из драмског студија. Цијели живот смо заједно на сцени - каже Мирзета Јакшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана