Glasov Sajam knjige: Andrićeve priče i Ana Karenjina među najtraženijim

Aleksandra Madžar
Glasov Sajam knjige: Andrićeve priče i Ana Karenjina među najtraženijim

Banjaluka - Ne spominje se uzalud u pričama da knjige imaju tu moć da uljepšaju tmurne dane, što je potvrđeno i prvog dana "Glasovog" Sajma knjige, u kojem je sunce čitaocima uljepšalo put do dvorane "Borik".

Izdavači su se potrudili da štandovi što ljepše i privlačnije izgledaju, pa tako imena poznatih pisaca dozivaju posjetioce da se zaustave. Na većini štandova trgovci su u poslu. Trude se da daju što više informacija o knjigama koje su zaljubljenicima u pisanu riječ privukle pažnju. Nemoguće je ne primijetiti i istaknute roze, žute i zelene naljepnice, u kojima je, na radost mnogih, upisana snižena cijena knjige. I ove godine popusti su od 10 do 40 odsto.

Blizu ulaza na sajam smještena je i uvijek rado viđena ekipa iz beogradskog Kreativnog centra, koja je obavezna stanica za mališane i njihove roditelje.

Na prepoznatljivom kreativnom štandu razgovarali smo sa Aleksandrom Ristovićem, koji kaže da u Banjaluci uvijek žele što šire predstaviti svoja izdanja.

- Izdvojili smo udžbenike iz Srbije, ali one koje mališani i ovdje mogu koristiti kao dodatne. Tu je i produkcija za odrasle. Imamo izdanja za mališane od jedne godine, pa sve do osnovne škole, a najviše se traže knjige za predškolski uzrast - kazao je on.

Nešto malo dalje od ovog štanda, prvi put smješten je štand "Vulkan" izdavaštva. Tu čitaoce očekuju sniženja od 10 do 15 odsto, nešto komercijalniji naslovi, ali i neprevaziđeni klasici, među kojima je, kako kažu na ovom štandu, najprodavanija "Ana Karenjina".

Ako je suditi po onome što su rekli izdavači, zadovoljni su posjetom, s obzirom na to da je sajam na samom početku. Kao i obično, svi čekaju vikend, kada će Banjalučani imati više vremena da se prošetaju do dvorane "Borik".

Uvijek je dobro posjećen i štand izdavače kuće "Laguna", a Marina Samatović u ime ove poznate kuće kaže da su u naš grad doputovali sa mnogo novih naslova.

- Posetioci su nam mnogo tražili "Peto godišnje doba" Nenada Rackovića, "Preko praga" vladike Grigorija, kao i veliki broj drama koje se lepo prodaju. Posebnu pažnju privlači kolekcija "Priča" rađenih u našem izdanju, koje se na sajmu mogu kupiti za 20 maraka. Lepo reaguju i na "Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda", dosta se prodaju i "Nemanjići" od Stojiljkovića i Kecmanovića - zadovoljna je Samatovićeva.

Zavod za udžbenike Beograd takođe je već godinama na "Glasovom" Sajmu knjige. Što se tiče ponude karakterističan je po svojim izdanjima iz književnosti, medicine, filozofije, sociologije. Na ovom štandu, kako su nam rekli, najprodavaniji su izdanja iz edicije "Biblioteka", u okviru koje se mogu kupiti lektire.

Promovisani "Snovi o snovima"

Knjiga Nade Starčević "Snovi o snovima" u izdanju "Besjede" iz Banjaluke promovisana je u okviru pratećeg programa sajma. O knjizi su govorili u ime izdavača Nenad Novaković i autorka.

- Važna stvar je ta da signale koje nam tijelo daje, kroz stres i depresiju, ja čitam u jednom posebnom ključu i dajem ljudima ključ za njihovog sebe. U ovoj knjizi dajem odgovore kako sve osobe mogu da pronađu svoju emotivnu i duhovnu ravnotežu - kazala je Starčevićeva.

Interesovanje za "Pravoslavni odgovor

U izdanju banjalučkog "Grafida" može se naći i djelo Aleksandra Vlaškog iz Beograda "Pravoslavni dogovor", knjiga koja je na sajmu u Višegradu izazvala veliku pažnju.

Aleksandar Vlaški poručio je da je ovo jedina knjiga koja liječi i da pomaže čovjeku da iz svih životnih situacija, i dobrih i loših, izađe bolji.

- Kroz ovu knjigu, iako nije vjerskog karaktera, čovjek počinje da se raduje Bogu i svim mogućim dobrim odgovorima. To je jedina knjiga koja liječi - istakao je Vlaški.

Danas na programu

U okviru Međunarodnih književnih susreta danas će u dvorani "Borik" biti bogat program. U 12 časova zakazane su promocije knjiga Vjačeslava Krupijanova iz Rusije, Selimira Radulovića iz Srbije i Ranka Risojevića iz Banjaluke. Tri sata kasnije svoja djela predstaviće Benedikst Dirlih iz Njemačke, Natalija Rumarčuk iz Rusije, Mićo Cvijetić iz Srbije i Ranko Preradović iz Banjaluke. U banjalučkoj Gimnaziji u 19 časova biće održano Međunarodno književno veče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana