Galerija Plus u Banjaluci otvorila vrata

Aleksandra Madžar
Galerija Plus u Banjaluci otvorila vrata

Banjaluka - Zaista sam jako ponosna što vam danas predstavljamo ovaj poseban prostor, koji je od izuzetnog značaja za Muzej savremene umjetnosti RS i koji je nadomjestio gubitak starog u ulici Kralja Alfonsa 13, a koji je muzej vodio više od 35 godina.

Rekla je ovo na otvaranju prodajno-izložbenog salona, Galerije "Plus", na atraktivnoj lokaciji, u Srpskoj ulici, juče u podne direktor Muzeja Sarita Vujković, pozdravljajući mnogobrojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Republike Srpske. Još jedna vrata umjetnosti otvorila je prodajna izložba domaćih umjetnika, koji su i u starom prostoru izlagali i prodavali svoja djela.

Novi izložbeno-prodajni salon Muzeju je dodijelio Banski dvor Kulturni centar, zahvaljujući inicijativi gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića, koji je i otvorio ovaj prostor.

- Zaživjela je ideja da jednom komercijalnom prostoru u srcu grada, na atraktivnoj lokaciji, promijenimo namjenu i usmjerimo ga u oblast kulture. Prostor je rekonstruisan i sve je obezbijeđeno na vrhunskom tehničkom nivou. Želim da umjetnici u Banjaluci imaju bar još jedan prostor gdje mogu da predstave svoju umjetnost - rekao je Gavranović, kojem je Vujkovićeva kao znak zahvalnosti uručila rad akademskog slikara Mihaila Rakite.

Ističući značaj ovog prostora, Vujkovićeva je dodala da je izložba kojom je otvorena Galerija "Plus" jedna vrsta poziva svima onima koji žele da im se pridruže u njihovom umjetničkom angažovanju, da bi u okviru ovog salona zajedno osmislili neke nove koncepte koji će prostor učiniti dinamičnijim i boljim.

- Želimo da to bude prostor u kojem će biti promovisana savremena umjetnost Banjaluke, posebno mladih autora, kojima ovako značajna i bitna lokacija treba - kazala je Vujkovićeva.

Pored izlaganja i prodaje umjetničkih djela, Galerija "Plus" će služiti i kao mjesto za promociju djela primijenjene umjetnosti, knjiga i publikacija iz svijeta umjetnosti, jedinstvenih suvenira i promotivnih materijala muzeja, ali i kao prostor za organizovanje izložbi manjeg formata.

Privlačenje pažnje publike

- Novi galerijski prostori nedostaju ovom gradu, nedostaju sadržaji koji mogu da budu realizovani u nekim manjim prostorima. Mjesto na kojem se nalazi galerija je frekventno i vjerujem da će privući daleko veći broj publike od one koja namjenski dolazi u muzej. Prostor neće služiti samo za promociju radova vizuelnim, nego i umjetnicima raznih profila - priča Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana