Foča: Otvorena izložba o Simi Milutinoviću Sarajliji

SRNA
Foča: Otvorena izložba o Simi Milutinoviću Sarajliji

Foča - U Foči je večeras otvorena izložba Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske posvećena srpskom pjesniku Simi Milutinoviću Sarajliji.

Iz knjižne građe i zbirki Biblioteke, te bogate pjesnikove zaostavštine koja se čuva u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, na velikim panoima izložene su uveličane kopije rukopisa poznatog pjesnika, isječci iz tadašnje štampe, pjesnikovi i portreti njegovih savremenika Vuka Karadžića i Petra Drugog Petrovića Njegoša.

Na dva panoa opisani su najzanimljiviji detalji iz Milutinovićeve biografije, a na ručno izrađenoj geografskoj karti predstavljen je njegov životni put, od Sarajeva, preko Beograda i Cetinja, do Beča i Lajpciga na zapadu, Carigrada na jugu i Moskve i Petrograda na istoku.

Izložba je pripremljena povodom dva vijeka od objavljivanja prve Milutinovićeve pjesme "Srpska moma", a nazvana je "Pjesnik nebom osijani" prema stihovima koje je Njegoš u posveti "Luče mikrokozme" uputio svom učitelju.

Izložbu je u galeriji Centra za kulturu i informisanje otvorio načelnik opštine Foča Radisav Mašić koji je istakao da je Sima Milutinović Sarajlija inspirisao generacije srpskih pjesnika.

Dekan Filozofskog fakulteta u Nišu Goran Maksimović rekao je da je Milutinović, svojom ljubavnom i metafizičkom poezijom postavio temelje srpskom romantizmu.

"Kao takav, on je nezaobilazan u bilo kom pregledu srpske književnosti, ali je srpski narod sklon zaboravljanju, pa smo ga dobrim delom potisnuli i zaboravili kao pesnika i pisca, kao čoveka koji je bio ispred svog vremena", rekao je Maksimović.

Ovaj profesor književnosti ističe potrebu izrade strategiju protiv zaboravljanja značajnih ličnosti iz srpske istorije. "Moramo ih vratiti u orbitu našeg interesovanja i zahvaljujući njihovom delu obnoviti svest o našem identitetu", smatra Maksimović.

Direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović rekao je da je izložba jedan od pokušaja da Sima Milutinović Sarajlija ne padne u zaborav da bi nova pokoljenja spoznala vrijednosti njegovog stvaralaštva.

Izložba je nastala u aprilu ove godine na osnovu doktorske disertacija Jelene Janjić, voditelja odjeljenja za bibliografiju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srspke, a nakon Banjaluke, Višegrada i Foče, planirano je da obiđe i opštine istočne Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana