Festivalu festivala: Antidrama o čovjeku u svijetu manipulacija

Ratomir Mijanović
Festivalu festivala: Antidrama o čovjeku u svijetu manipulacija

Trebinje - Na sceni Kulturnog centra treće večeri ovogodišnjeg Festivala festivala u Trebinju nastupio je ansambl grada domaćina, predstavom "Ko to tamo režira?", Of scene Gradskog pozorišta.

Na osnovu dramskog predloška savremenog zagrebačkog autora Gorana Vrbanića, Igor Svrdlin, koji i sam glumi u predstavi, dopisao je, adaptirao i režirao predstavu, a ovo je i njegov rediteljski debi. 

Antidrama naših dana - o tragici malog čovjeka u svijetu manipulacija, najavljena kao smjelo i istraživačko teatarsko ogledanje, prešla je rampu trebinjske scene, izmamila aplauze i željenu interakciju, ali i podijelila stručnu javnost festivala na razgovorima nakon predstave. Preovladao je stav da su Trebinjci opravdali domaćinsko učešće na festivalu. Igor Svrdlin priznaje da ga je Vrbanićev tekst privukao nekonvencionalnim startom predstave koji je i prenio,

te dodaje da su koncept predstave i ono što je ansambl njome pokušao da kaže potpuno dopisani.

- Radili smo teatar apsurda na novim, savremenim nogama i ako to možemo da predočimo publici na pravi način, onda smo na pravom putu, na kome nam je bilo jako bitno da kažemo "nećemo" svim anomalijama - kazao je Svrdlin nakon predstave.

Glumicu Vesnu Đurić, koja je na briljantan način odigrala lik starice, žiri publike odabrao je za protagonistu večeri.

Festivalski nastup ansambla Of scene je i prvo izvođenje ovog komada pred publikom. 

Trebinjci su predstavu "Ko to tamo režira?" prošle sedmice izveli na sceni Kulturnog centra, ali na zatvorenoj premijeri, te je nastup na trećoj večeri Festivala festivala bio javna premijera tog komada.

Reditelj je tada istakao da je predstava rađena "na granici eksperimentalne forme, žanrovski najbliža teatru apsurda", te najavio da će na sceni biti i momenata "koji će zaista iznenaditi pozorišnu publiku".

Četvrte večeri festivala trebalo je da nastupe gosti iz Makedonije - ansambl Teatra "Goce Delčev" iz Kumanova izvodeći predstavu "Nerazumevanje u D-molu", po tekstu i u režiji Davida Jovanovića.

Promocija

U pratećem programu festivala su u Galeriji Kulturnog centra promovisana izdanja Pozorišnog muzeja Vojvodine - "Dramaturški postskriptum" dr Zorana Đerića i zbornik radova "Lutka i maska u srpskoj tradiciji - od obrednog do pozorišnog čina", čiji su priređivači Ljiljana Dinić i dr Zoran Đerić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana