Evropsko prvenstvo u Njemačkoj novi izazov za »Banjalučanke«

Mirna Pijetlović
Evropsko prvenstvo u Njemačkoj novi izazov za »Banjalučanke«

Banjaluka - Nakon višemjesečnih i intenzivnih priprema, ženski kamerni hor "Banjalučanke" se nalazi pred novim takmičarskim izazovom i učešćem na Evropskom horskom prvenstvu (European Choir Games & Grand Prix of Nations), najvećem i najznačajnijem kontinentalnom horskom takmičenju, koje će se održati u njemačkom gradu Magdeburgu, od 5. do 12. jula ove godine.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, ženski kamerni hor "Banjalučanke" će nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH na ovom takmičenju u organizaciji Svjetske horske asocijacije "Interkultur – Musica Mundi ".

Takmičenje će okupiti više od 200 horova iz čitave Evrope a zahvaljujući prethodnim rezultatima i osvajanju olimpijskog zlata u Rigi prošle godine, "Banjalučanke" su se direktno kvalifikovale za učešće u najvišem rangu takmičenja "Gran pri nacija". 

Sve horove će ocjenjivati sedmočlani stručni žiri, sačinjen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

- Imajući u vidu broj zemalja učesnica, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i države na jednom ovakvom takmičenju i daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Iako znamo da su od strane naše javnosti uvijek visoka očekivanja kada su u pitanju internacionalni takmičarski nastupi hora, ovaj put odlazimo potpuno rasterećeni jer je krajem prošle godine došlo do svojevrsne smjene generacija u ansamblu i prvi i osnovni cilj našeg učešća na takmičenju u Magdeburgu je testiranje naših trenutnih izvođačkih mogućnosti pred predstojeću Svjetsku horsku Olimpijadu, koja će se održati sredinom sljedeće godine u Sočiju - rekao je Mladen Matović.

Istakao je da su vrijedno i predano radili skoro punih šest mjeseci i vjeruju da uz maksimalan angažman i dobru koncentraciju mogu ostvariti zapažen rezultat.

Iz uprave hora i Udruženja umjetnika "Art puls" ističu da su veoma zahvalni svim gradskim i republičkim instancama, te brojnim prijateljima ansambla bez čije podrške ne bi uspjeli u svojoj misiji kulturne i globalne afirmacije ovih prostora. 

Nošnje

- Želimo posebno da zahvalimo CKUD "Veselin Masleša" koje  će nam ustupiti autentične narodne nošnje iz naših krajeva, a koje će nam pomoći da scenski i vizuelno kompletiramo svoj nastup u kategoriji tradicionalne muzike - rekao Mladen Matović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana