Etno-grupa Iva iz Doboja: Čuvar srpske tradicije

Sanja Amidžić
Etno-grupa Iva iz Doboja: Čuvar srpske tradicije

Etno-grupa "Iva" iz Doboja punu deceniju na originalan način radi na očuvanju tradicionalnog srpskog muzičkog blaga, a za kratko vrijeme izrasla je u prepoznatljiv sastav koji njeguje srpsku duhovnu muziku.

Od svog osnivanja pa sve do danas, grupa je imala preko pedeset samostalnih koncerata, veliki broj nastupa na manifestacijama, svečanim akademijama, humanitarnim koncertima i niz nastupa posvećenih velikim srpskim praznicima Vaskrsu i Božiću.

Prema riječima profesora muzike i menadžera Etno-grupe "Iva" Saše Pavlovića, grupa je kao samostalni vokalno-instrumentalni ansambl prošla kroz mnoge faze razvoja, počevši od pjevanja isključivo srpskih izvornih pjesama sa prostora Srbije, Republike Srpske, BiH, pa do Hrvatske.

- Tradicionalnu srpsku muziku godinama izvodimo u svom originalnom obliku ali i kroz moderne aranžmane u stilu etno, džez, fjužn pravaca – kazao je Pavlović.

On je dodao da ansambl trenutno broji devet članova koji se bave i čuvanjem srpskih duhovnih, liturgijskih i paraliturgijskih pjesama, najčešće posvećenih velikim srpskim praznicima Božiću i Vaskrsu.

- Pored modernog zvuka njegujemo i srpsku duhovnu pjesmu po kojoj je srpski narod poznat širom svijeta – rekao je Pavlović.

Članovi grupe "Iva" nastupiće i u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića" na koncertu grupe "Tradicija", gdje će po završetku koncerta prikazati, u kojim oblicima se još čuva srpska duhovna muzika.

- U fazi smo spremanja velikog zajedničkog koncerta na Vidovdan na trgu u Doboju sa grupom "Ortodoks Kelts", kao i velikog koncerta u Novom Sadu i Beču koji je planiran u julu, a održaćemo koncert i u Glamoču – rekao je Pavlović.

Ističe da će Etno-grupa "Iva" u godini jubileja izdati novi, drugi po redu album.

- Polovina albuma je urađena, a nedavno je završen i spot za novu pjesmu "Snijeg pade na behar na voće" koja će biti uvrštena na album – kazao je Pavlović.

Dodao je da se album radi u saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjaluci i Radio - televizijom Republike Srpske.

Od početka godine Etno-grupa "Iva" imala je nekoliko nastupa, a u prošloj najviše vremena posvetili su pisanju aranžmana za novi album, kao i osmišljavanju spota za pjesmu "Snijeg pade na behar na voće".

- To je stara pjesma, sevdalinka, koju ćemo obraditi u svom stilu, ali i prilika da se pokaže da se takve pjesme ne trebaju svojatati – rekao je Pavlović.

Pored vremena posvećenog izradi novog albuma imali su priliku da odu u Moskvu gdje su bili pozvani da predstavljaju Republiku Srpsku, ali nažalost zbog finansijskih razloga nisu otišli. Pavlović ističe da se i dalje bore sami za opstanak i rad grupe.

- Ponosni smo što smo izdržali i istrajali ovoliki niz godina u našoj zemlji sa ansamblom koji dolazi iz male sredine – rekao je Pavlović.

Danas je "Iva" jedan od glavnih ambasadora kulture grada Doboja i značajan muzički ansambl na polju očuvanja tradicionalne kulturne baštine Republike Srpske.

Nagrade

Etno-grupa "Iva" iz Doboja dobitnik je mnogobrojnih nagrada iz oblasti kulture.

- Zlatnu medalju dobili smo 2007. godine u Bijeljini na Majskim muzičkim svečanostima, Specijalnu nagradu za očuvanje i izvođenje starog srpskog izvornog pjevanja 2006. godine, Srebrnu medalju 2005. godine u Bijeljini na Majskoj muzičkoj svečanosti, nagradu za izuzetno uspješan rad i postignute rezultate u oblasti kulture  2012. godine i mnoga druga priznanja - rekao je Saša Pavlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana