Dušan Urošević palicom oživljava muzičke priče

Aleksandra Madžar
Dušan Urošević palicom oživljava muzičke priče

Banjaluka - Pozornica je definitivno mjesto na kojem jedan od najmlađih dirigenata u RS Dušan Urošević osjeća pripadnost.

Ovaj mladi umjetnik, koji je student dirigovanja i muzičke teorije i pedagogije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, u svoju 24-godišnju biografiju upisao je mnogobrojne uspjehe, a sve u vezi sa umjetnošću, koji su mu donijeli iskustvo i znanje.

Publika je imala priliku da ga čuje i kao člana Srpskog crkveno-pjevačkog društva "Srbadija" iz Bijeljine, ali i da ga vidi kao voditelja na televiziji. Urošević je i dio kreativne ekipe koja je u aprilu na daskama Narodnog pozorišta Republike Srpske oživjela operetu "Orfej u podzemlju", a njegov glumački talenat poznat je svima koji prate rad DIS teatra. Svira na violini i klaviru, a u posljednje vrijeme pažnju privlači kao dirigent i pravo je osvježenje na domaćoj muzičkoj sceni. Za "Glas Srpske" govorio je o dosadašnjim iskustvima, kada je riječ o pozivu dirigenta, pripremama za koncert, odnosu sa orkestrom i ličnim željama.

- Velika je prednost za budući poziv kada možete stečeno znanje da primenite u praksi. Imao sam tu sreću da od samog dolaska na Akademiju umjetnosti u Banjaluci budem u prilici da učim od dva vrhunska stručnjaka u ovom poslu - profesora Ognjena Bomoštara i Branke Mitrović-Radošević. Kada vam takvi ljudi ukažu poverenje i ustupe pod vašu dirigentsku palicu orkestar, onda to morate i da opravdate - ispričao je Urošević.

U junu ove godine dirigovao je orkestrom Akademije umjetnosti na koncertu mladih kompozitora Republike Srpske, a u decembru na koncertu "Veče V. A. Mocarta" i Studentskom balu. Trema, kako je rekao, postoji, ali pozitivna.

- Ona se ogleda u tom da jedva čekam da izađem na scenu i time donesem sa kolegama novu energiju i ideju dela koje izvodimo - kazao je Urošević.

Dirigenta opisuje kao osobu koja vizuelno pretvara u vremensko i time prenosi energiju, emociju i ideju kompozicije koje izvodi.

- Do sada sam naučio da se treba posvetiti radu i pustiti nekog ko vidi sve da diriguje tobom. Ako ikad dođe do nekog značajnijeg uspeha, želeo bih da to bude prvo u okruženju, a zatim i šire. Jedina prava želja mi je da učestvujem na nekom internacionalnom takmičenju dirigenata i tamo odmerim snage sa kolegama. Takođe imam želju da osnujem omladinski mešoviti hor, koji će pokazati šta mogu mladi kada se udruže u kulturi i umetnosti - istakao je Urošević.

Kada je riječ o pripremama za nastup sa orkestrom, objasnio je da su na prvom mjestu, probe i disciplina.

- Dirigent se prvo upozna sa partiturom, raspita za delo iz ugla istorije muzike i stila, stvori svoju neku predstavu dela u odnosu na ideju koju je kompozitor zamislio. Bitan je rad po odvojenim deonicama, raščitavanje notnog teksta i vežbanje - ispričao je mladi dirigent.

Veoma je važno, kazao je, da dirigent u svakom trenutku vlada situacijom.

- Energija koju šaljem na izvođače, a oni je vraćaju ili ne, jasan je znak našeg jedinstva. Ponekad se morate služiti različitim sredstvima, pa onda dirigujete ne samo rukama već i facijalnom ekspresijom (osmehom, obrvama). U tom smislu mi moje angažovanje u pozorištu i te kako pomaže. Zaključak je veoma jednostavan - stvar morate držati u svojim rukama - naglasio je Urošević.

Kao značajan događaj u njegovoj karijeri izdvojio je učestvovanje u opereti Žaka Ofenbaha, koju je režirao Goran Damjanac "Orfej u podzemlju", a kojom su dirigovali njegovi profesori.

- Tu sam imao priliku da učim od svoje profesorke kako je voditi probe i kako je biti na čelu organizacije ovako zahtevnog projekta. Zaista je teško sve dovesti u red, naročito kada imate tri nivoa u radu, a to su: solisti, hor i orkestar, što je profesorka veoma vešto radila. Kao član hora sam imao priliku da spojim lepo i korisno. Učio sam dirigovanje, pevao u horu, plesao i upotrebio svoje glumačke sposobnosti. Takvih prilika nema puno i kada se pojave, treba ih maksimalno iskoristiti - rekao je Urošević.

Prvi student

- Dušan Urošević je moj prvi student na smjeru dirigovanja. Naša saradnja traje tek pola godine, ali je on svojim radom izborio status talentovane, vrijedne i nadasve svestrane mlade osobe. Do sada je svojim radom opravdao moje povjerenje i iskreno vjerujem da je pred njim svijetla budućnost - rekla je profesor Branka Radošević-Mitrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana