Душан Урошевић палицом оживљава музичке приче

Александра Маџар
Душан Урошевић палицом оживљава музичке приче

Бањалука - Позорница је дефинитивно мјесто на којем један од најмлађих диригената у РС Душан Урошевић осјећа припадност.

Овај млади умјетник, који је студент дириговања и музичке теорије и педагогије на Академији умјетности у Бањалуци, у своју 24-годишњу биографију уписао је многобројне успјехе, а све у вези са умјетношћу, који су му донијели искуство и знање.

Публика је имала прилику да га чује и као члана Српског црквено-пјевачког друштва "Србадија" из Бијељине, али и да га види као водитеља на телевизији. Урошевић је и дио креативне екипе која је у априлу на даскама Народног позоришта Републике Српске оживјела оперету "Орфеј у подземљу", а његов глумачки таленат познат је свима који прате рад ДИС театра. Свира на виолини и клавиру, а у посљедње вријеме пажњу привлачи као диригент и право је освјежење на домаћој музичкој сцени. За "Глас Српске" говорио је о досадашњим искуствима, када је ријеч о позиву диригента, припремама за концерт, односу са оркестром и личним жељама.

- Велика је предност за будући позив када можете стечено знање да примените у пракси. Имао сам ту срећу да од самог доласка на Академију умјетности у Бањалуци будем у прилици да учим од два врхунска стручњака у овом послу - професора Огњена Бомоштара и Бранке Митровић-Радошевић. Када вам такви људи укажу поверење и уступе под вашу диригентску палицу оркестар, онда то морате и да оправдате - испричао је Урошевић.

У јуну ове године дириговао је оркестром Академије умјетности на концерту младих композитора Републике Српске, а у децембру на концерту "Вече В. А. Моцарта" и Студентском балу. Трема, како је рекао, постоји, али позитивна.

- Она се огледа у том да једва чекам да изађем на сцену и тиме донесем са колегама нову енергију и идеју дела које изводимо - казао је Урошевић.

Диригента описује као особу која визуелно претвара у временско и тиме преноси енергију, емоцију и идеју композиције које изводи.

- До сада сам научио да се треба посветити раду и пустити неког ко види све да диригује тобом. Ако икад дође до неког значајнијег успеха, желео бих да то буде прво у окружењу, а затим и шире. Једина права жеља ми је да учествујем на неком интернационалном такмичењу диригената и тамо одмерим снаге са колегама. Такође имам жељу да оснујем омладински мешовити хор, који ће показати шта могу млади када се удруже у култури и уметности - истакао је Урошевић.

Када је ријеч о припремама за наступ са оркестром, објаснио је да су на првом мјесту, пробе и дисциплина.

- Диригент се прво упозна са партитуром, распита за дело из угла историје музике и стила, створи своју неку представу дела у односу на идеју коју је композитор замислио. Битан је рад по одвојеним деоницама, рашчитавање нотног текста и вежбање - испричао је млади диригент.

Веома је важно, казао је, да диригент у сваком тренутку влада ситуацијом.

- Енергија коју шаљем на извођаче, а они је враћају или не, јасан је знак нашег јединства. Понекад се морате служити различитим средствима, па онда диригујете не само рукама већ и фацијалном експресијом (осмехом, обрвама). У том смислу ми моје ангажовање у позоришту и те како помаже. Закључак је веома једноставан - ствар морате држати у својим рукама - нагласио је Урошевић.

Као значајан догађај у његовој каријери издвојио је учествовање у оперети Жака Офенбаха, коју је режирао Горан Дамјанац "Орфеј у подземљу", а којом су дириговали његови професори.

- Ту сам имао прилику да учим од своје професорке како је водити пробе и како је бити на челу организације овако захтевног пројекта. Заиста је тешко све довести у ред, нарочито када имате три нивоа у раду, а то су: солисти, хор и оркестар, што је професорка веома вешто радила. Као члан хора сам имао прилику да спојим лепо и корисно. Учио сам дириговање, певао у хору, плесао и употребио своје глумачке способности. Таквих прилика нема пуно и када се појаве, треба их максимално искористити - рекао је Урошевић.

Први студент

- Душан Урошевић је мој први студент на смјеру дириговања. Наша сарадња траје тек пола године, али је он својим радом изборио статус талентоване, вриједне и надасве свестране младе особе. До сада је својим радом оправдао моје повјерење и искрено вјерујем да је пред њим свијетла будућност - рекла је професор Бранка Радошевић-Митровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана