Duh Domanovićeve misli oživio na sceni

Ratomir Mijanović
Duh Domanovićeve misli oživio na sceni

Trebinje - Festival festivala polako se bliži kraju, a pretposljednje večeri na sceni Doma mladih nastupio je ansambl Udruženja građana "CUG" i Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja predstavom "Vođa", po tekstu Radoja Domanovića, a u režiji Bojana Jovanovića.

Dramaturški obrađen kolaž Domanovićevih satira "Vođa", "Danga" i "Marko Kraljević po drugi put među Srbima", dopisan satiričnim komentarima na političko-socijalnu zbilju naših dana, nastao je iz glumačkih radionica kao školska predstava. Ipak, kroz regionalne selekcije stigao i do republičkog festivala u Kuli, gdje je omladinski ansambl iz Vranja osvojio i prvu nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je mladom glumcu Nikoli Stankoviću, za ulogu Marka Kraljevića.

Reditelj Bojan Jovanovski kaže da se ideja da adaptira i na scenu postavi Domanovićevog "Vođu" nametnula sama, jer je kult vođe sveprisutan kod Srba.

- Adaptacija "Vođe" je rađena tako da se što više zadrži izvorni Domanović. Zadržana je većina dijaloga koje je napisao, a sve što je dopisano ostalo je u duhu Domanovića, uz osvrt na aktuelnu društveno-političku situaciju - pojasnio je Jovanović.

Poslije predstave, razgovor sa publikom, medijima i glumcima vodio je Željko Hubač, koji je istakao da je satira u teatru uvijek dovodila do kabarea.

- Ne sjećam se da sam često gledao uspješno izvođenje Domanovića, jer postoji problem kako satiru uobličiti kroz pozorište. Dopao mi se početak, koji je govorna radnja i ostavio je utisak zbog izgovaranja scenskog teksta. Glumci iz Vranja su se opredijelili za tri manje-više različita žanra - kazao je Hubač.

Objasnio je da postoji žanrovski sinkretizam kroz koji su propustili tri priče.

- Odajem im priznanje, jer nisam dugo vidio da se na tako ironičan način upotrebljava jedna pjesma koja je obilježje jednu epohe - naglasio je on.

Uoči predstave u bašti Doma mladih promovisana je monografija "60 godina Crnogorskog narodnog pozorišta". Posljednjeg dana festivala trebalo je da bude izvedena predstava "Idemo u lov" Centra za kulturu iz Berana, u režiji Gorana Bjelanovića, a po tekstu Žorža Fejdoa.

Nakon toga, u 22 časa bila je najavljena izložba fotografija "Festival u objektivu". A poseban pečat festivalu trebalo je da ostavi omaž velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimiru Bati Živojinoviću kroz inserte iz njegovih najboljih filmskih ostvarenja.

Incident

Poslije izvođenja predstave, za vrijeme okruglog stola oko 11 časova, dok su prisutni govorili o utiscima sa predstave, iz mraka su se začuli povici "Alahu-ekber". Pretpostavlja se da je to bila šala momaka koji su pili u blizini bašte Doma omladine.

Glumica povrijedila nogu

Glumica Teodora Đedović tokom igranja predstave imala je lakšu povredu, na sceni je istegla ligament zgloba, ali je uspjela da odigra komad do kraja. Poslije završetka predstave otišla je u Bonicu Trebinje, gdje joj je stavljena langeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana