Domaći tekstovi na Teatar festu

A. M.
Domaći tekstovi na Teatar festu

Banjaluka - Svečanu zavjesu na pozorišnom festivalu Teatar fest “Petar Kočić 2015” 17. maja podiže premijera predstave “Otac i sin” po tekstu Nebojše Romčevića, originalnog naziva “Dečja posla”, u režiji Nikole Pejakovića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Jedan od najvećih pozorišnih događaja u Srpskoj ove godine proslavlja punoljetstvo. Čast i odgovornost da bude selektor festivala pripala je glumcu Ljubiši Savanoviću. I ove godine podršku manifestaciji daće kompanija “m:tel”.

- Posebno me raduje što smo i ovaj festival uspjeli da napravimo domaćim snagama. Ono što sam ja htio da ovaj festival zadrži i što smatram da je bitno, jeste da se igraju domaći tekstovi. Mislim da je naša publika zaslužila da vidi najbolje domaće tekstove - istakao je Savanović.

Iz tog razloga, među 45 prijavljenih komada, na festivalskom repertoaru našle su se predstave “Divlje meso” Gorana Stefanovskog, u režiji Dine Mustafića, Narodnog pozorišta Sarajevo, “Hotel Kosovo”, autorski projekat Nenada Todorovića, Narodnog pozorišta u Prištini - srpska drama.

Pozorišna publika uživaće i u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, koji će izvesti komad “Doktor Nušić” Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, kao i u predstavi “Jazavac u Kerempuhu” Olivera Frljića, Satiričkog kazališta “Kerempuh”. Narodno pozorište Beograd predstaviće se komadom “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića, u režiji Egona Savina. Djelo Maje Malević i Slobodana Obradovića u režiji Olje Đorđević “Potpuno skraćena istorija Srbije”, takođe je na repertoaru, kao i “Kauboji” Saše Anočića u režiji Kokana Mladenovića, Narodnog pozorišta Kikinda. Festival će biti zatvoren 25. maja dodjelom nagrada i nastupom “Džez poezi kabarea” i “Kombajn kvarteta”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana