Домаћи текстoви на Театар фесту

А. М.
Домаћи текстoви на Театар фесту

Бањалука - Свечану завјесу на позоришном фестивалу Театар фест “Петар Кочић 2015” 17. маја подиже премијера представе “Отац и син” по тексту Небојше Ромчевића, оригиналног назива “Дечја посла”, у режији Николе Пејаковића и извођењу ансамбла Народног позоришта Републике Српске.

Један од највећих позоришних догађаја у Српској ове године прославља пунољетство. Част и одговорност да буде селектор фестивала припала је глумцу Љубиши Савановићу. И ове године подршку манифестацији даће компанија “м:тел”.

- Посебно ме радује што смо и овај фестивал успјели да направимо домаћим снагама. Оно што сам ја хтио да овај фестивал задржи и што сматрам да је битно, јесте да се играју домаћи текстови. Мислим да је наша публика заслужила да види најбоље домаће текстове - истакао је Савановић.

Из тог разлога, међу 45 пријављених комада, на фестивалском репертоару нашле су се представе “Дивље месо” Горана Стефановског, у режији Дине Мустафића, Народног позоришта Сарајево, “Хотел Косово”, ауторски пројекат Ненада Тодоровића, Народног позоришта у Приштини - српска драма.

Позоришна публика уживаће и у копродукцији Крушевачког позоришта и Народног позоришта Сомбор, који ће извести комад “Доктор Нушић” Бранислава Нушића, у режији Кокана Младеновића, као и у представи “Јазавац у Керемпуху” Оливера Фрљића, Сатиричког казалишта “Керемпух”. Народно позориште Београд представиће се комадом “Чудо у Шаргану” Љубомира Симовића, у режији Егона Савина. Дјело Маје Малевић и Слободана Обрадовића у режији Оље Ђорђевић “Потпуно скраћена историја Србије”, такође је на репертоару, као и “Каубоји” Саше Аночића у режији Кокана Младеновића, Народног позоришта Кикинда. Фестивал ће бити затворен 25. маја додјелом награда и наступом “Џез поези кабареа” и “Комбајн квартета”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана