Dječije pozorište RS: Matej, dječak sa guskama podiže zavjesu

Aleksandra Madžar
Dječije pozorište RS: Matej, dječak sa guskama podiže zavjesu

Banjaluka - Klasična mađarska epska priča urađena na potpuno novi način "Matej, dječak sa guskama" u režiji Atila Fige u nedjelju, 28. septembra, svečano će otvoriti XIII međunarodni festival pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Mališani će uživati prve festivalske večeri u avanturama malog heroja i njegove guske. Pored mađarskih motiva, umjetnički i groteskni elementi iz crtanih filmova kombinovani su pri izradi likova i scenografije. Uz muziku narodnih tonova, ova priča je prijatna i za djecu i roditelje.

- Ove godine festival je u znaku mađarskih lutaka, pa je i prva predstava koju će posjetioci imati priliku da pogledaju u izvođenju Lutkarskog pozorišta iz Budimpešte - kazao je direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević.

Tradicionalna manifestacija trajaće do 2. oktobra, a kako je rekao, festival je i ove godine takmičarskog karaktera.

- Svoj talenat pokazaće glumci iz jedanaest teatara. Dječije pozorište RS kao domaćin neće učestvovati u konkurenciji, jer to nismo radili ni ranije - potvrdio je Bjelošević.

Na daskama ovog teatra svoje predstave izvešće pozorišta iz Mađarske, Bugarske, Crne Gore, Srbije i BiH.

Festival je, kako je rekao, veoma je značajan jer se ostvaruje međunarodna saradnja sa drugim narodima i kulturama.

- Važno je da najmlađi vide kako drugi narodi igraju za svoju djecu, da se upoznaju sa drugim estetikama i načinima pravljenja predstava. Ono što je veoma važno jeste da svi ti ljudi koji su profesionalci, glumci, reditelji i teatrolozi budu primljeni u RS i našem teatru na pravi način kako bi mogla u svijet da ide priča o nama i našoj kulturi, te o našem odnosu prema umjetnosti uopšte - naglasio je Bjelošević.

Dječije pozorište RS u čast svojih gostiju izvešće predstavu "Guliver i zemlji Liliputanaca". Tokom pet takmičarskih dana najmlađi zaljubljenici u pozorište imaće priliku da uživaju u predstavama "Ledeno srce", "Stop", "Dobro jutro, gospođo smrti" "Kako uhvatiti zvijezdu" i "Pinokio".

Dodjela nagrada

Kao i svake godine i ovaj put biće proglašeni najbolji, a u njihovu čast 2. oktobra, poslije dodjele priznanja, biće izvedena predstava "Brankova gusarijada" Pozorištanca "Puž" iz Beograda. Tekst za ovaj komad napisao je Branko Milićević Kockica. Predstava je muzički kontakt šou sa živom rok svirkom. Djeca iz publike "glume" hor i Brankove pomagače.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana