Damir Nikšić za Glas Srpske: Nevidljivi umjetnici nam kreiraju stvarnost

Aleksandra Glišić
Damir Nikšić za Glas Srpske: Nevidljivi umjetnici nam kreiraju stvarnost

Banjaluka - Pravi odgovor na negativne pojave kojima smo svakodnevno okruženi je smijeh. Često nastupi stendap komičara izgledaju kao da nam neko priča nešto što je mimo svih normi na koje smo navikli, ali kada se dublje zamislimo, vidimo da to ima smisao. Smijeh je najbolja terapija za društvo.

Ovim riječima likovni umjetnik Damir Nikšić, koji je poznat i kao stendap komičar, započinje priču o umjetnosti, stvaralaštvu i trendovima kojima robuje društvo 21. vijeka.

- Umjetnici su danas sve više konceptualni. Imamo umjetnike koji jako utiču na naš način života i cijelo društvo, ali su potpuno nevidljivi. Vidimo slike na izložbi, ali ne vidimo konceptualne umjetnike koji stoje iza tog projekta. Koncept je osmišljen tako da ga mi čitamo i mislimo da tako treba, odnosno na taj način nam kreiraju stvarnost i stil življenja - kaže Nikšić koji je studirao na likovnim akademijama u Sarajevu, Milanu i Bolonji.

Primjećuje da su društvene mreže mnogo pojednostavile posao stvaraocima.

- Umjetnicima je danas lakše. Na raznim društvenim mrežama svaki čovjek sebe lako pretvara u kralja. Sve je svima dostupno i onda se trendovi vrlo brzo šire - priča Nikšić.

Uloga konceptualnih umjetnika, dodaje, je i da natjeraju ljude da svake godine kupe novu odjeću i telefon.

- Društveni fenomen je da ljudi preziru onoga ko nosi torbicu iz pretprošle sezone, da bi taj bio natjeran da kupi novu torbicu. A iza svih tih trendova stoje upravo oni koji su ih kreirali - ističe Nikšić.

Zbog toga humor vidi kao jedini način da se rekonstruiše ta konstruisana slika društva, autoriteta i vrijednosti koje društvo slijepo slijedi.

- Kada se smijemo zajedno, onda prevlada zdrav razum. Ne možemo njegovati greške i nesrećna rješenja i na njima graditi budućnost. A kada te stvari sa praćenjem društvenih trendova odu predaleko, umjetnik mora da sve to razotkrije i da nam nedodirljive stvari učini pristupačnim - zaključio je Nikšić.

Grejson Peri

- Grejson Peri se na zanimljiv način bavio društvenim klasama u Velikoj Britaniji. On zapravo pokušava da prolazi kroz te nevidljive zidove među klasama, da prelazi te granice i da odlazi iz jednog svijeta u drugi. Zaronio je u svjetove tih masa, pogotovo na ona mjesta koja su specifična i simbolična i predstavljaju esenciju života i tih klasa - kaže Damir Nikšić koji je održao i stručno vođenje kroz izložbu "Taština malih razlika" Grejsona Perija u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banjaluci koja ja zatvorena proteklog vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana