Čitalačke avanture za sve generacije

Aleksandra Rajković
Čitalačke avanture za sve generacije

BANjALUKA - Iskreni ljubitelji književnosti imaju priliku da dođu do najrazličitijih naslova i književnih žanrova na 16. međunarodnom sajmu knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme "Banjaluka 2011", koji se od 13. do 19. septembra održava u Banjaluci u organizaciji "Glasa Srpske".

Štandovi uglednih izdavača iz Srpske i regiona ispunili su dvoranu "Borik", a književne avanture pisaca sa svih meridijana mame čitaoce. Više od 60 izdavača potrudilo se da ponudi knjige za svačiji ukus. U sajamsku pustolovinu upustili su se školarci, studenti, kompletne porodice, a svako od njih traži omiljeni naslov ili pisca.

Dok su najmlađi posjetioci Sajma privučeni vedrim bojama koje krase slikovnice i bajke, njihovi stariji pratioci radoznalo razgledaju najnovija beletristička izdanja, enciklopedije, rječnike, književne klasike, ali i priručnike za sve i svašta.

Ovogodišnji moto Sajma je "Iskoristi dan, knjiga je tvoj izbor", jer je druženje sa knjigom i najnovijim naslovima izdavača iz zemlje i regiona osnovni cilj ove književne manifestacije. Svi posjetioci Sajma plaćaju simboličnu cijenu ulaznice, jednu marku.

Na Sajmu, koji je ove godine posvećen nobelovcu Ivi Andriću i 50. godišnjici dodjele ove značajne nagrade, svoja izdanja predstavljaju "Dereta", "Laguna", Zavod za udžbenike iz Istočnog Sarajeva, Zavod za udžbenike iz Beograda, Udruženje izdavača Republike Srpske, Udruženje književnika Republike Srpske, "Mono i Manjana", "Buk"...

Izdavačima iz Republike Srpske Sajam je dobrodošao kao priprema za beogradski, koji je u oktobru. 

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađan Cicović rekao je da će baš na banjalučkom Sajmu dogovoriti detalje u vezi sa predstavljanjem izdavača iz Srpske na sajmu u Beogradu. 

- Predstavništvo svake godine organizuje nastup na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i imamo sjajnu saradnju sa svim izdavačima iz Republike Srpske, jer smo mi njihovi promotori na beogradskom sajmu. Na Sajmu u Banjaluci ću vidjeti šta su sve naši izdavači objavili tokom godine i šta je to što namjeravaju da promovišu na sajmu u Beogradu - kaže Cicović.

On dodaje da je namjera da se u Beogradu predstave najkvalitetnija izdanja iz Republike Srpske.

- Već smo završili značajan dio priprema za predstavljanje na sajmu u Beogradu. Ima mnogo knjiga koje su objavljene, ali kvalitetnih knjiga je malo. Ove godine želimo da sa Udruženjem izdavača Republike Srpske i Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS predstavimo beogradskoj publici kvalitet iz Srpske. Ako treba, predstavićemo samo nekoliko knjiga, ali onih koje će ostaviti pečat na beogradskom sajmu - naglasio je Cicović.

Pomoćnik direktora Zavoda za udžbenike Republike Srbije Dejan Jovanović ističe da je ova izdavačka kuća pripremila bogatu ponudu za banjalučki Sajam.

- Prošle godine smo na banjalučkom sajmu najavili naslov "Enciklopedija srpskog naroda", kao jedno kapitalno delo. Ove godine je taj naslov izložen u Banjaluci, odnosno prvi tom enciklopedije. Značajna je i knjiga patrijarha srpskog Irineja, kao i dve knjige Milovana Vitezovića, ali i veliki broj leksikografskih izdanja koja su interesantna - naveo je Jovanović.

Ugledni srpski književnik Dragan Jovanović Danilov, dobitnik nagrade "Vasko Popa", koji je otvorio Sajam, juče je promovisao svoju poetsku zbirku "Moja tačna priviđenja".

- Danas je jako teško pisati poeziju posle toliko napisanih stvari i posle toliko napisanih knjiga. Postavlja se pitanje kako danas pisati poeziju i kako pisati pesme posle toliko napisanih dela, uz toliko biblioteka i knjiga. Kako napisati pesmu posle Remboa, posle Valerija, Vaska Pope - rekao je na promociji Danilov.

Mišljenje Danilova je da je stanje u srpskoj poeziji veoma povoljno.

- Smatram da je poezija najbolji deo srpske književnosti i da se u srpskoj poeziji stvaraju najozbiljnije stvari. Kao pesnici možemo se meriti sa svim velikim evropskim zemljama. Srpska poezija se objavljuje u tiražnim novinama, tako da status poezije nije baš tako loš. Međutim, ne postoje slučajni čitaoci poezije i slučajni ljubitelji poezije. U poeziji se događaju one najčudesnije promene u srpskoj književnosti - zaključio je Danilov.   

Promocije

U okviru sajamskih promocija danas u 12 časova na štandu Zavoda za udžbenike Istočno Sarajevo biće održano "Druženje sa djelima Ive Andrića", a odlomke iz njegovih djela govoriće glumac Tihomir Stanić. Nagrada "Stanko Rakita", koju dodjeljuje Udruženje književnika RS, Podružnica Banjaluka, biće uručena danas u 13 časova na Sajmu književniku Anđelku Anušiću. Promocija knjige "Stilovi od praistorije do secesije" u izdanju "Stdžlos Art - Građevinska knjiga" Beograd biće večeras u 18 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana