Čarolija u bioskopu pod zvijezdama

Mirna Pijetlović
Čarolija u bioskopu pod zvijezdama

Banjaluka - Bioskop pod otvorenim nebom, svježi povjetarac i pozitivna festivalska energija privukli su iznenađujuće veliki broj ljubitelja filma u pomno pripremljen ambijent tvrđave Kastel u Banjaluci, na deveti po redu Međunarodni festival kratkog filma "Kratkofil Plus".

Srdačni domaćini ugostili su u srijedu uveče veliki broj gostiju iz inostranstva, što takmičara, što stručnjaka iz svijeta filma, koji će do nedjelje, 26. jula, pričati samo "filmskim jezikom".

Prije svečanog otvaranja u bioskopu pod zvijezdama, domaćini su priredili druženje uz muziku u "Skrivenom vrtu", gdje su u opuštenoj atmosferi novinari i gosti festivala razgovarali o filmu i očekivanjima u takmičarskom, ali i revijalnom dijelu programa, Banjaluci kao festivalskom gradu, a dotakli su se i tema nedostatka domaće produkcije i strateškog ulaganja u film.

Dobra energija iz "Skrivenog vrta" preselila je goste u bioskopski prostor, koji je već bio gotovo popunjen publikom koja je s nestrpljenjem čekala da se projektor pokrene.

Organizatori festivala istakli su da publiku u festivalskim danima očekuje 35 takmičarskih filmova, čiji autori dolaze sa tri kontinenta, te bogat dnevni i večernji program, studentski filmovi, kao i filmovi koje ovih dana snimaju mladi kreativci, mnoštvo radionica sa vrhunskim stručnjacima iz cijelog svijeta. Na samom otvaranju publiku je oduševila maskota festivala, jazavičar Bobi, koji se i malo postidio zbog velike pažnje koju je izazvao svojom simpatičnom pojavom.

Nakon zvaničnog otvaranja, festivalsku traku je zavrtio film "Rasklopivo" iz Holandije, prvi od devet takmičarskih filmova koji su prikazani u srijedu uveče. Poslije takmičarskog dijela, publika je uživala u dugometražnom ostvarenju iz "Panorama Plus" programa, a riječ je o filmu "10.000 km" španskog režisera Karlosa Markeza Marseta.

"Kratkofil Plus" svake godine u programu ima raznolike filmske žanrove. Tako će publika narednih dana uživati u animiranim, dokumentarnim, eksperimentalnim, kao i dugometražnim filmovima, ali i koncertima nakon projekcija u "Skrivenom vrtu".

Jedan od takmičara na festivalu je mladi režiser iz Crne Gore Senad Šahmanović, koji se u svom filmu "Umir krvi", koji je rađen kao koprodukcija Srbije i Crne Gore, bavio veoma interesantnom temom iz crnogorske tradicije, a riječ je o krvnoj osveti.

- To je tipični tradicionalni crnogorski, autentični film na kojem su radili mladi ljudi sa, moram istaći, vrlo malo novca. Ono što mu daje na važnosti, pored teme, jeste iskusna glumačka ekipa u kojoj su Jasna Đuričić i Marko Baćović, uz nekoliko mladih glumaca iz Crne Gore - rekao je Šahmanović.

On je istakao da festival kao što je "Kratkofil" može u znatnoj mjeri doprinijeti afirmaciji filma i pomoći mladim ljudima da pokažu svoja djela, te se povežu kako sa kolegama, tako i filmskim stručnjacima koji su gosti festivala u Banjaluci.

"Kratkofil Plus", uz brojne sponzore, podržalo je i Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa 20.000 KM. Ulaznice za dnevni program koji se organizuje u Domu omladine iznosi dvije, te tri marke za večernji program na Kastelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana