Branislav Lečić za Glas Srpske: Danas je važno biti budan i prepoznati svoju šansu

Aleksandra Madžar
Branislav Lečić za Glas Srpske: Danas je važno biti budan i prepoznati svoju šansu

Banjaluka - Mislim da se nikada ne treba predavati i to je nešto čemu učim i svoje studente. Pokušavam im objasniti zašto je važno da uvek budni posmatraju od čega je svet zadan.

-Pogled u sebe i rad na sebi je neophodan, ali je potpuno u ravnoteži i sa tim da uvek treba gledati okolnosti, pratiti profesiju i znati gde se šta dešava, kako bismo u svakom trenutku bili spremni da odgovorimo izazovu.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" doajen glumišta britkog uma i jedan od najelokventnijih srpskih glumaca Branislav Lečić, koji je svojim prisustvom uveličao ovogodišnji Međunarodni festival mladog glumca "Zaplet 08". Na radost mnogobrojnih posjetilaca, Lečić je bio gost treće festivalske večeri. Prije početka druženja sa mladim glumcima i publikom, kao i uvijek ljubazan i susretljiv, rado je porazgovarao i sa novinarima.

Kako je Banjaluka ove sedmice u znaku mladih talenata, Lečić se, prije svega, osvrnuo na važnu činjenicu koju je nametnulo vrijeme u kojem živimo, a to je da svako čuva svoju poziciju, što nije dobro za one koji su na početku karijere.

- Ovom regionu odavno fali da mladi glumci budu u prvom planu uz susrete u festivalsko-teatarskom izdanju. U tom smislu smo poprilično zatvoreni i konzervativni. Nije slučajno što mladi u takvim okolnostima žele da odlaskom iz svoje zemlje pronađu identitet - smatra Lečić.

Kada je u jednoj od najodgovornijih uloga, ulozi pedagoga, svojim studentima pokušava da objasni da je samopouzdanje na prvom mjestu.

- Ali, samopouzdanje se ne stiče tek tako, kao ni uverenje da vrediš i da je ulaganje u sebe korisno. Već sam rekao, a moram ponoviti, da je jako važno da budu budni i da prepoznaju svoju šansu. Da ne budu u duhu elitizma, pa da odbijaju moguće šanse, već da kroz različite oblike angažmana uče i da tako stiču i svoj kriterijum, ali i da nađu svoje mesto. Verujem da svako ko odluči da se strateški i uporno sa verom bori, on ipak, pre ili kasnije, dostiže ono što želi - naglasio je Lečić.

Prisjećajući se vremena u kojem je i sam bio mladi glumac i poredeći ga sa današnjim, smatra da su okolnosti za mlade glumce danas gore, ali da to ništa ne znači, jer "duhovi koji su hrabri, nalaze svoje prilike".

- I kad takve prilike nema, sa grupom svojih istomišljenika zidaš nešto nezavisno. To nezavisno ranije ili kasnije, ukoliko je dobro pripremljeno, sa dušom i voljom, biva prepoznato - naglašava glumac velikog iskustva.

Posvećenje kroz edukaciju

U posljednje vrijeme, otkrio je Lečić, počeo je da odbija uloge.

- Sad mi je potrebna druga vrsta posvećenja, malo više ka edukaciji, pokušavam da zaokružim taj svoj pedagoški nivo na jedan viši stepen koji će se iduće godine već videti - kazao je Lečić i dodao da postoji nekoliko filmskih scenarija koji zbog nedostatka novca čekaju, ali se nada da će bar jedan biti snimljen.

Serija "Aleksa Šantić"

U njegovim glumačkim kreacijama uživaju i gledaoci koji na RTS-u prate seriju "Sumnjiva lica" inspirisanu komedijama Branislava Nušića, ali ipak jake emocije ga vežu za jednu od posljednjih snimljenih pred raspad Jugoslavije, "Aleksa Šantić". Lečić u seriji, koja se ovih dana ponovo prikazuje, tumači lik velikog srpskog pjesnika.

- Što se tiče Šantića, to mi je bolno mesto. Smatram da je to jedna od mojih boljih uloga i ostvarenja, ako ne po kriterijumima profesije, onda po duši. To što sam igrao Šantića i njegov život, ostavilo mi je trajan pečat. Jako mi je drago što se ponovo prikazuje, jer svi u ovom regionu treba da je ponovo pogledamo. Mislim da će nas osvežiti po pitanju nekih vrednosti koje smo pomalo i zaboravili - naglasio je Lečić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana