Belinda Božičković: Kain test izdržljivosti

Aleksandra Madžar
Belinda Božičković: Kain test izdržljivosti

Banjaluka - Drama "Kain" govori o ponornim dubinama duše, o skrivenim Božijim putevima, o ljubavi i čežnji.

Ovim riječima za "Glas Srpske" mlada glumica Belinda Božičković opisuje sociološko-psihološku priču koja će u ponedjeljak u 20 časova otvoriti banjalučki "Aplauz fest 2014". Ovaj festival trajaće do 27. marta u organizaciji DIS teatra na pozorišnoj sceni Doma omladine.

Četiri festivalska dana publika će imati priliku da osjeti koliko je jaka ljubav glumaca prema teatru i kakve se životne istine pojavljuju u pričama na sceni.

- Nekada je pozorište nastajalo kao kontra postupak datim okolnostima i stanju u državi, kao neka revolucionarna kulturna i umjetnička vizija. Danas nastaje od datih sredstava onih koji su te vizije davno zaključali u samice - naglasila je Božičkovićeva.

Komad po tekstu "Skrkolije" Stamena Milovanovića koji će podići magičnu zavjesu festivala je predstava Belinde Božičković i njenih kolega Stevana Šerbedžije, Vladana Popovića i Nataše Perić.

- Predstava govori o sudbini dva brata. Lazara, čiji lik tumači Stevan Šerbedžija, koji boluje od cerebralne paralize, ali odiše duhovnom čvrstinom i Stojana, koga igra Vladan Popović, zdravog čovjeka koji je uskraćen za istinska osjećanja. Obuzet je kockom i živi u sjenci zavisti bolesnog i nadarenog brata - objasnila je Božičkovićeva.

Ona je ostvarila uloge i na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, pa je publika imala priliku da je gleda u komadima "Putujuće pozorište Šopalović" i "S planine i ispod planine". U drami "Kain" tumači lik Jelene.

- Ona je vlasnica butika i tipičan predstavnik malograđanskog društva. Ne posjeduje osjećaj za razumijevanje ljudskih muka i stradanja. Njoj je bitno malograđansko imati, a ne biti i bivstvovati - kazala je Božičkovićeva.

Mlada glumica, svoje znanje proširila je i u režiji, pa uspješno završava drugu godinu na Akademiji umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Nenada Bojića. Razlog zbog kojeg su se odlučili da na scenu postave ovu dramu je značajna tema kojom se ona bavi.

- Jedan od pokretača su bila pitanja koja su nas provocirala tokom rada na predstavi, a to su: Gdje su granice ljudske izdržljivosti? Gdje prestaje nada, a rađa se očaj? I šta taj očaj, rođen u ognju jednog revolta, nosi sa sobom? Kolika je veličina uma naspram nametnutih fizičkih limitiranosti? - istakla je Božičkovićeva.

Značaj festivala

- Pozorišni festivali su veoma značajni, ali je njihov kvalitet sporan. Malo novca se izdvaja za kulturu. Nedostaje nam Studentski kulturni centar. Samim tim ne postoje uslovi da se festivali obogate i da budu nešto po čemu će Banjaluka biti prepoznatljiva. Kod ljudi se sve više gubi interesovanje za pozorište zato što je sve više neposvećenosti i odgovornosti radnika u kulturi - kaže Belinda Božičković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana