Белинда Божичковић: Каин тест издржљивости

Александра Маџар
Белинда Божичковић: Каин тест издржљивости

Бањалука - Драма "Каин" говори о понорним дубинама душе, о скривеним Божијим путевима, о љубави и чежњи.

Овим ријечима за "Глас Српске" млада глумица Белинда Божичковић описује социолошко-психолошку причу која ће у понедјељак у 20 часова отворити бањалучки "Аплауз фест 2014". Овај фестивал трајаће до 27. марта у организацији ДИС театра на позоришној сцени Дома омладине.

Четири фестивалска дана публика ће имати прилику да осјети колико је јака љубав глумаца према театру и какве се животне истине појављују у причама на сцени.

- Некада је позориште настајало као контра поступак датим околностима и стању у држави, као нека револуционарна културна и умјетничка визија. Данас настаје од датих средстава оних који су те визије давно закључали у самице - нагласила је Божичковићева.

Комад по тексту "Скрколије" Стамена Миловановића који ће подићи магичну завјесу фестивала је представа Белинде Божичковић и њених колега Стевана Шербеџије, Владана Поповића и Наташе Перић.

- Представа говори о судбини два брата. Лазара, чији лик тумачи Стеван Шербеџија, који болује од церебралне парализе, али одише духовном чврстином и Стојана, кога игра Владан Поповић, здравог човјека који је ускраћен за истинска осјећања. Обузет је коцком и живи у сјенци зависти болесног и надареног брата - објаснила је Божичковићева.

Она је остварила улоге и на сцени Народног позоришта Републике Српске, па је публика имала прилику да је гледа у комадима "Путујуће позориште Шопаловић" и "С планине и испод планине". У драми "Каин" тумачи лик Јелене.

- Она је власница бутика и типичан представник малограђанског друштва. Не посједује осјећај за разумијевање људских мука и страдања. Њој је битно малограђанско имати, а не бити и бивствовати - казала је Божичковићева.

Млада глумица, своје знање проширила је и у режији, па успјешно завршава другу годину на Академији умјетности у Бањалуци у класи професора Ненада Бојића. Разлог због којег су се одлучили да на сцену поставе ову драму је значајна тема којом се она бави.

- Један од покретача су била питања која су нас провоцирала током рада на представи, а то су: Гдје су границе људске издржљивости? Гдје престаје нада, а рађа се очај? И шта тај очај, рођен у огњу једног револта, носи са собом? Колика је величина ума наспрам наметнутих физичких лимитираности? - истакла је Божичковићева.

Значај фестивала

- Позоришни фестивали су веома значајни, али је њихов квалитет споран. Мало новца се издваја за културу. Недостаје нам Студентски културни центар. Самим тим не постоје услови да се фестивали обогате и да буду нешто по чему ће Бањалука бити препознатљива. Код људи се све више губи интересовање за позориште зато што је све више непосвећености и одговорности радника у култури - каже Белинда Божичковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана