„Balet u staklu“ obogatio kulturnu riznicu Kulturnog centra Gradiška

Milan Vujić
„Balet u staklu“ obogatio kulturnu riznicu Kulturnog centra Gradiška

Gradiška - Kompozicija pod nazivom „Balet u staklu“, čiji je autor akademski slikar i vajar Borislav Prpoš svečano je otkrivena u Kulturnom centru Gradiška.

Ovo vrijedno umjetničko djelo, sačinjeno od komada stakla, godinama se nalazilo u ateljeu u Sovjaku, selu na planini Prosara u porodičnoj kući ovog umjetnika, a u ponedjeljak uveče postavljeno je u Kulturnom centru.

Istovjetno djelo, koje je Prpoš poklonio svome gradu, izgorjelo je 17. novembra 2005. godine u katastrofalnom požaru u Domu kulture „Veljko Čubrilović“ u Gradišci.

Prpoš je istakao da je uvijek pokušavao da bude izvoran i da je upravo zbog toga odlučio da ponovo napravi ovo djelo, što je, kako kaže, bio jako težak i zahtjevan posao.

- „Balet u staklu“ je moje posljednje djelo jer ovakav rad zahtijeva puno pažnje i koncentracije zbog toga što se radi o staklu koje ne dopušta ni najmanju grešku, a ja sa svim teretom koji sam podnio u životu, ne mogu više ulaziti u takve „okršaje“ - kazao je Prpoš.

Istoričar umjetnosti Siniša Vidaković naglašava da je Prpoševo djelo jedinstveno i da predstavlja kombinaciju apstraktnih ploha i figurativnog slikarstva.

Vidaković je naveo da je Prpoš inovirao tehniku rada u staklu koja je komplikovana gledajući na konstrukciju i podlogu na kojoj se radi.

Staklena kompozicija sada je trajno smještena u Kulturnom centru Gradiška.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić kaže da je ova opština „Baletom u staklu“ obogaćena za još jedno značajno umjetničko djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana