Akademski slikar Marija Marić: Bunt kao odgovor na nepravdu

Aleksandra Madžar
Akademski slikar Marija Marić: Bunt kao odgovor na nepravdu

banjaluka - Slike velikih formata, objekti, instalacije, i video-radovi akademskog slikara Marije Marić dio su neobične i urbane postavke "4RM", koja će večeras biti otvorena u malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra. Umjetnica je za "Glas Srpske", najavljujući otvaranje izložbe, rekla da publiku očekuje retrospektiva njenih radova koji su nastajali u proteklih pet godina.

- Vodila sam se kretanjem i životom u pokretu kojim živimo, uticajem savremene tehnologije na svakidašnjicu i čovjeka koji "postaje robot mehanizacije". Tu su radovi nastali tokom master studija, pod uticajem strit arta i readdž madea, koji u mom slučaju prelaze u jednu vrstu elitizma - kazala je Marićeva.

Zaljubljenici u umjetnost imaće priliku da se upoznaju i sa njenom slikom od četiri metra pod nazivom "Pulsiranje", koju je radila prelazeći bagerom i automobilom preko nje, za koju je vezan i video-rad.

- Poslije master studija nastao je diptih koji je, u stvari, kolaž nazvan "Kovitlac", apstraktni prikaz svakodnevice, isječaka iz novina, crtež i slika rađena kombinovanom tehnikom - dodaje slikarka.

Izložba, koja je spoj spreja i platna, prljavog i čistog, ulice i institucije, nastala je, kako kaže Marićeva, iz serije slika "4RM", u kojima je stvarajući spajala dvije umjetničke cjeline tehniku sprejom i akademizam da bi time približila publici savremenu umjetnost.

- Na radovima je najviše zastupljen sprej i akril te razni predmeti i otpad koji sam nalazila oko sebe, koristeći ga za šablone (lišće, ekseri, šarafi, ratkape, isječci iz novina) - priča Marićeva.

Smatra da je najbitnije osjećati ljubav prema stvaranju i imati svoj pravac i cilj te da se za ostalo pobrine vjetar u leđa.

- Mene najviše pokreće bunt ili revolt izazvan, nažalost, ovakvim socijalnim stanjem u našoj državi i društvu uopšte, kao i nepravda. Mislim da umjetnik može tu mnogo da učini, ne samo kroz svoju umjetnost da bi probudio svijest javnosti, nego i kao angažovani pojedinac svojim upornim stvaranjem i reagovanjem - naglasila je Marićeva.

Kada je u pitanju umjetnička scena citirala je velikog Ivu Andrića, koji je rekao: "Zavisno od toga kako stoji kultura neke zemlje, možete videti i razvijenost ostalih oblasti". Umjetnica, ipak, vjeruje da svaki pojedinac može učestvovati u kulturnom razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana