Академски сликар Марија Марић: Бунт као одговор на неправду

Александра Маџар
Академски сликар Марија Марић: Бунт као одговор на неправду

бањалука - Слике великих формата, објекти, инсталације, и видео-радови академског сликара Марије Марић дио су необичне и урбане поставке "4РМ", која ће вечерас бити отворена у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра. Умјетница је за "Глас Српске", најављујући отварање изложбе, рекла да публику очекује ретроспектива њених радова који су настајали у протеклих пет година.

- Водила сам се кретањем и животом у покрету којим живимо, утицајем савремене технологије на свакидашњицу и човјека који "постаје робот механизације". Ту су радови настали током мастер студија, под утицајем стрит арта и реадџ мадеа, који у мом случају прелазе у једну врсту елитизма - казала је Марићева.

Заљубљеници у умјетност имаће прилику да се упознају и са њеном сликом од четири метра под називом "Пулсирање", коју је радила прелазећи багером и аутомобилом преко ње, за коју је везан и видео-рад.

- Послије мастер студија настао је диптих који је, у ствари, колаж назван "Ковитлац", апстрактни приказ свакодневице, исјечака из новина, цртеж и слика рађена комбинованом техником - додаје сликарка.

Изложба, која је спој спреја и платна, прљавог и чистог, улице и институције, настала је, како каже Марићева, из серије слика "4РМ", у којима је стварајући спајала двије умјетничке цјелине технику спрејом и академизам да би тиме приближила публици савремену умјетност.

- На радовима је највише заступљен спреј и акрил те разни предмети и отпад који сам налазила око себе, користећи га за шаблоне (лишће, ексери, шарафи, раткапе, исјечци из новина) - прича Марићева.

Сматра да је најбитније осјећати љубав према стварању и имати свој правац и циљ те да се за остало побрине вјетар у леђа.

- Мене највише покреће бунт или револт изазван, нажалост, оваквим социјалним стањем у нашој држави и друштву уопште, као и неправда. Мислим да умјетник може ту много да учини, не само кроз своју умјетност да би пробудио свијест јавности, него и као ангажовани појединац својим упорним стварањем и реаговањем - нагласила је Марићева.

Када је у питању умјетничка сцена цитирала је великог Иву Андрића, који је рекао: "Зависно од тога како стоји култура неке земље, можете видети и развијеност осталих области". Умјетница, ипак, вјерује да сваки појединац може учествовати у културном развоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана