87 godina nacionalnog muzeja Republike Srpske: Duh antičkih vremena za rođendan muzeja

87 godina nacionalnog muzeja Republike Srpske: Duh antičkih vremena za rođendan muzeja 28.09.2017 08:01 | Aleksandra Glišić

Banjaluka - Izložbom "Antička zbirka Muzeja Republike Srpske" i Revijom arheološkog filma Muzej RS u Banjaluci proslavio je 87. rođendan.

Postavku, koja je zvanično otvorena u utorak uveče, priredila je viši kustos arheolog Muzeja RS Milka Đukić, a riječ je o izložbi koja predstavlja kulturno-istorijsko nasljeđe iz perioda rimske vladavine na prostoru BiH.

- Većina ovih predmeta pronađena je prilikom arheoloških istraživanja na Kastelu, Haništu, na Griča-Pauši u Ramićima, u Glavicama kod Glamoča i u Jablanici kod Dubice kao slučajni nalaz - rekla je Đukićeva o postavci koja obuhvata fragmente keramičkih i staklenih predmeta i reljefe koji se nalaze u fundusu Muzeja RS.

Izložbu je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković ističući da ako želimo djeluje i stvaramo u savremenom dobu, moramo dobro shvatati istorijski kontekst.

Direktor Muzeja RS Miladin Savić podsjeća da je prije 87 godina, odlukom tadašnjeg bana Vrbaske banovine Svetislava Tise Milosavljevića, osnovan Muzej Vrbaske banovine, koji je kasnije mijenjao nazive i lokacije.

- Kroz ovako dug period Muzej RS je izrastao u kompleksan muzej koji danas u svom fundusu čuva preko sto hiljada predmeta i kako svojom građom, tako i manifestacijama koje organizuje postao je pravi hram kulture - kaže Savić.

Dodaje da je Muzej RS ima odličnu saradnju sa gotovo svim muzejima u regionu, a započeli su saradnju i sa institucijama u Rusiji.

Prvo veče Revije arheološkog filma održano je u utorak u Muzeju RS, a do 1. oktobra biće prikazano 25 filmova.

Zbirka

- U antičkoj zbirci Muzeja Republike Srpske nalaze se primjerci reljefa i kamene plastike: miljokaz, fragment sarkofaga, poklopac urne, fragment dječjeg sarkofaga, skulptura nadgrobnih lavova, fragmenti stele i are - kaže Milka Đukić.



© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica