Tužni princ dvije decenije na sceni

Tužni princ dvije decenije na sceni 19.01.2018 08:03 | Aleksandra Glišić

Banjaluka - Predstava "Tužni princ" Dječijeg pozorišta Republike Srpske 30. aprila proslaviće 20. rođendan.

Ova, najdugovječnija predstava u Republici Srpskoj, izvođena je na pozorišnim scenama širom svijeta, rađena je prema lirskoj bajci Predraga Bjeloševića, a režirala je Biserka Kolevska.

- Veliki je značaj predstave "Tužni princ" za Dječije pozorište RS. Ova predstava nam je otvorila širom vrata svjetskih pozorišta. Kada je na festivalu u Kotoru proglašena najboljom predstavom 1998. godine to je značilo prvi korak u svijet - rekao je direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević.

"Tužni princ" izvođen je na međunarodnom festivalu u Subotici, na "Bitefu", na sceni Riversajd studija u Londonu, teatra Sergeja Obrascova u Moskvi, u Peruđi, Kremoni, Varni, Sofiji...

Scenografiju za predstavu, koja predstavlja savremeni teatar sjenki, radila je Svila Veličkova. U glumačkoj ekipi su Slobodan Perišić, Duško Mazalica, Aleksandra Spasojević, Božana Bijelić, Aleksandar Blanić, Željko Milićević i Dragan Banjac.

Predstava je Dječijem pozorištu RS donijela brojne nagrade na festivalima u više zemalja.

- Poslije nagrade u Kotoru Vlada Republike Srpske je donijela odluku da dobijemo status institucije od nacionalnog interesa - podsjetio je Bjelošević.

"Tužni princ" je uvršten u antologijske predstave srpskog lutkarstva.

Priča

- Ovo je priča o malom slikaru. Ovo je priča o usamljenom dječaku koji je volio da crta i koji je još volio da mašta i koji je znao da shvati i oživi sve što bi maštajući nacrtao. Tako je jednoga dana, gledajući sebe u ogledalu ili možda na prozorskom staklu, nacrtao "Tužnog princa". Od tada se više nije razdvajao od njega. Danima je sa njim vodio nijeme razgovore kao sa svojom sjenkom - zapisao je Predrag Bjelošević.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica