Reditelj Kokan Mladenović za Glas Srpske: Kultura ispašta zbog umjetnika kukavica i političara neznalica

Aleksandra Madžar
Reditelj Kokan Mladenović za Glas Srpske: Kultura ispašta zbog umjetnika kukavica i političara neznalica

Banjaluka - Brojni su festivali na kojima predstave iskusnog beogradskog reditelja Kokana Mladenovića bivaju nagrađene pa je tako bilo i na banjalučkom "Zapletu 09" na kojem je komad "Jami distrikt" u njegovoj režiji žiri proglasio najboljim.

Mladenović je tim povodom za "Glas Srpske" govorio o nagrađenom komadu, radu sa glumcima, pozorišnoj publici i stanju u kulturi.

Za komad "Jami distrikt" nekad ranije rekao je da je to predstava koja udara u stomak i u glavu i zaista je tako.

U formi lažnog dokumentarca, po tekstu Milene Bogovac, mlade glumice Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković maestralnim predavanjem ulogama donijele su priču koja snažno i bolno govori o besmislu nacionalnih podjela na našim prostorima.

 - Predstava se uspešno igra širom regiona i jako sam srećan zbog ovih mladih glumica. Mislim da je ovo najbolji način da započnu svoju pozorištu karijeru iz dva razloga. Prvo što ovom predstavom pokazuju svoj ozbiljan talenat i veštine koje su stekle na svojim akademijama, a drugo pokazuju da su vrlo svesna društvena bića koja znaju da pozorišni čin progovara o nečemu što ih se tiče u životu - istakao je Mladenović.

Iako je Isidoru Simijonović žiri proglasio najboljom glumicom, za ulogu "srpske pozicije", Mladenović kaže da ne voli da izdvaja bilo koju od njih tri.

- Smatram da su sve tri izuzetne i da su napravile odlične uloge u predstavi. One ne bi funkcionisale tako kao uspešna celina da svaka od njih nije dala svoj maksimalan doprinos. Znam da će što se tiče publike i žirija u konkurenciji uvek biti neka od njih tri, ali za mene je ovaj komad kolektivni podvig tri mlade glumice - kazao je reditelj.

Na ovogodišnjem "Zapletu 09", na okruglim stolovima, poslije predstava mnogo se govorilo o pozorištu, publici, ali i o tome kako se reditelji danas ne posvećuju radu sa glumcima. Sa tim se složio i Mladenović.

- Postoje različiti problemi. Jedan od njih je ozbiljan, a to je problem naših pozorišnih škola, kako glumačkih, tako i rediteljskih. Mnogo je i do toga kako se tretira pozorišna režija. Ja je doživljavam kao jednu ozbiljnu autorsku umjetnost koja treba da ide u korak sa svojim vremenom - priča reditelj.

Mnoge njegove kolege, kako objašnjava, režiju doživljavaju kao izvedbenu umjetnost, kao realizatorsku umjetnost koja je medijator između teksta i publike.

- Na ovu temu važno je i spomenuti da svi pozorišni sistemi koji prenebregavaju glumca na kraju ne izađu na dobro. Mislim da je moguće prikazati i najmodernije, najuvrnutije stvari u pozorištu, ali ako to uspete da pokažete kroz glumca i njegovu umetnost, onda ste uistinu uspeli - naglašava on.

Pozorište bez glumaca, dodaje, teško da će ikada moći postojati.

- Bilo je pokušaja, eksperimenata, ali to živo čudo nečije transformacije pred vašim očima i živa reč u pozorištu teško da će ikada biti zamenjena - smatra Mladenović.

Svođenje repertoara i programa na jeftine komedije, loše serije i najprimitivniju estetiku na našim prostorima vidi kao sistematsko zaglupljivanje naroda.

- To sistematsko zaglupljivanje naroda ima cilj da se njime lako manipuliše. Velike priče o nacionalizmu, patriotizmu takođe služe za manipulaciju naroda. Verujem da publika treba da gleda kvalitetne teme odlično napravljene, a da pozorište ne treba da ide u korak sa tim sveopštim malograđanstvom. U ovakvim vremenima pozorište ne treba da bude samo onaj kamenčić u cipeli, već nož i kamen u cipeli, koji bolno i vrlo razarajuće pokazuje u šta smo se pretvorili - ističe reditelj.

Pozorište, dodaje, ima tu nevjerovatnu moć žive riječi i siguran je da i te kako može da utiče na svijet oko sebe i da mijenja stvari.

- Ali mi propadamo iz dva razloga. Jedan je što u pozorištu najvećim delom žive kukavice. Nedostatak naše umetničke i građanske hrabrosti krivac je za naše potonuće. A drugo je to što naše vlasti kojoj god političkoj opciji pripadaju o značaju kulture i obrazovanja za sudbinu naših naroda ne znaju gotovo ništa. E u tom vrtlogu političara neznalica i umetnika kukavica gubi se mogućnost da se nešto suštinski promeni na polju kulture - jasan je Mladenović.

Čist obraz

Sve ono što je do sada stvorio svojim zalaganjem u umjetnosti dalo mu je, kako kaže, da se dobro osjeća sam pred sobom.

- Čista obraza idem kroz svoj život, nemam nelagodu kad se pogledam ujutru u ogledalo. To je jedno ne baš često osećanje na našim prostorima i jedno veoma dobro osećanje - rekao Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana