Premijerno izvedena predstava “Karolina Nojber”

Milanka Mitrić
Premijerno izvedena predstava “Karolina Nojber”

Banjaluka - U Narodnom pozorištu Republike Srpske, izvođenjem predstave “Karolina Nojber” autora Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, svečano je otvoren 21. teatar fest “Petar Kočić”.

Riječima dobrodošlice prisutnima se obratio direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković, koji je ovom prilikom čestitao gumici Miljki Brđanin i scenografkinji Dragani Purković-Macan na nagradama koje su im dodijeljene na nedavno završenom Sterijinom pozorju.

- Teatar fest je izrastao u kulturno-kulturološku manifestaciju od regionalnog značaja i sigurno je, nakon Sterijinog pozorja, druga pozorišna manifestacija koju moramo poštovati. Ove godine imamo jednu od najozbiljnijih selekcija, na koju smo takođe ponosni - rekao je Novaković.

Otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik Igor Radojičić, te predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Gradonačelnik Igor Radojičić je istakao da je Teatar fest događaj koji se u Banjaluci s nestrpljenjem očekuje.

Predsjednica Vlade RS je naglasila da je Teatar fest pozorišni događaj koji pokazuje da je u pitanju tradicija i da je riječ o nečemu u šta je uloženo mnogo truda, napora, energije i volje.

- Činjenica da nas Teatar fest mobiliše, da okuplja veliki broj ljudi i da svakako pruža zadovoljstvo svima koji uživaju u pozorištu govori sama za sebe - dodala je Cvijanovićeva.

Glumci predstave “Karolina Nojber”, Goran Jokić i Nataša Perić, usaglasili su se da je pozorištu i pozorišnoj publici bila potrebna ovakva predstava.

- Potrebne su ovakve predstave, kao što su posljednje dvije premijere Narodnog pozorišta RS, “Naši dani” i “Karolina Nojber” predstave koje govore o čovjeku danas, o njegovim problemima, o njegovim razmišljanjima i o njegovoj budućnosti - rekao je Jokić.

Nakon prve saradnje sa rediteljem Kokanom Mladenovićem, Nataša Perić je istakla da je to iskustvo koje pomjera glumčevo gledanje na pozorište. Dodala je da je, osim problematike predstavljene u komadu, položaj žena u pozorištu nešto čemu treba da se posveti pažnja.

- Uprkos svemu, mislim da su se stvari ipak promijenile u korist žena. Problem je možda u nasljeđu, tradiciji. Potrebni su novi tekstovi koji se na novi, drugačiji način bave problematikom žene - dodala je Perićeva.

U predstavi “Karolina Nojber” igraju Zlatan Vidović, Maja Vujanović, Nataša Ivančević, Goran Jokić, Sandra Ljubojević, Smiljana Marinković, Đorđe Marković, Nataša Perić, Aleksandar Stojković i Boris Šavija. Scenograf predstave je Dragana Purković-Macan, kostimograf je Jelena Vidović, a kompozitor Irena Popović. Za scenski pokret bila je zadužena Andreja Kulešević, lektori su Milorad Telebak i Nataša Kecman, asistenti reditelja  Dragana Đedović i Ognjen Bogdanović i asistent scenografa Jovana Romčević-Šukalo.

O predstavi

- “Karolina Nojber” je komad o sukobu dva tipa kulture koji postoje i u našem društvu, iako je pisan na osnovu jedne jedine rečenice koju sam tokom studija čuo od svog profesora Dragana Klaića: da je u Nemačkoj, u 18. veku, živela glumica tog imena koja se borila za novo, reformatorsko pozorište protiv jeftinog, prostačkog i populističkog teatra. Želeo sam da što suptilnije podvučem to da je populizam vrlo tesno povezan s militarizmom, nacionalizmom, primitivizmom, šovinizmom, dakle sa svim oblicima segregacije drugih ljudi, nasuprot kulturnom modelu kao nečem uzvišenom, plemenitom i elitističkom, za koji se istrajno bori junakinja - pojasnio je Nebojša Romčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana