Komad po djelima Momčila Nastasijevića nastaje u banjalučkom NASTeatru

Aleksandra Glišić
Komad po djelima Momčila Nastasijevića nastaje u banjalučkom NASTeatru

Banjaluka - Pozorište NASTeatar, jedinstveno po tome što čuva uspomenu na velikana srpske književnosti, obogatiće repertoar predstavom "Priča o piscu priči".

Mladi glumac Ivan Perković, jedan od osnivača pozorišta, dramatizovao je i objedinio dvije Nastasijevićeve pripovijetke "Priča o mišu koji je voleo svet" i "Svileni ljubičasti konac", a on potpisuje i režiju nove predstave.

Glumačku ekipu osim Perkovića čine Đurđa Vukašinović i Tatjana Dimitrijević. 

- Reč je o fantastičnoj priči, u kojoj Nastasijević poredi odnos pisca prema svom delu sa odnosom roditelja prema svom detetu. Priče traže od pisca da ih pusti u svet, a on ih ubeđuje da su još mlade, da ne sme da ih pusti same. Ovo je poučna predstava o odrastanju - rekao je Perković.

Matična scena NASTeatra je u Gornjem Milanovcu, gdje će 6. oktobra na manifestaciji "Dani Nastasijevića" premijerno biti izvedena "Priča o piscu priči". Premijera u Banjaluci, gdje ovo pozorište takođe ima scenu, biće krajem oktobra.

Perković tumači lik Momčila Nastasijevića, a u ulozi dvije priče pojaviće se Vukašinovićeva i Dimitrijevićeva.

- Đurđa je banjalučkoj publici dobro poznata po mnogobrojnim ulogama u svom matičnom Dječijem pozorištu Republike Srpske i drugim teatrima u Banjaluci. Tatjana je jedan od osnivača NASTeatra, a publika je može gledati u predstavama Pozorišta na Terazijama i Opere i teatra "Madlenijanum" u Beogradu - kaže Perković.

Ističe da novom predstavom koja je nastala na osnovu dvije jedine pripovijetke za djecu koje je Nastasijević napisao žele da repertoar prilagode svim generacijama.

Od glume do produkcije

- Veoma je zahtevno režirati i igrati u jednoj predstavi, a još raditi i dramatizaciju. Ipak, često sve to zajedno radim, a još kada se doda i produkcija, ima baš mnogo posla. Ipak, najvažnije je da se predstava završi i da bude kvalitetna - kaže Ivan Perković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana