Nebeski odredi istorijska lekcija za publiku Zapleta 08: Život u lancima Drugog svjetskog rata

Aleksandra Madžar
Nebeski odredi istorijska lekcija za publiku Zapleta 08: Život u lancima Drugog svjetskog rata

Banjaluka - Realistična drama "Nebeski odredi", puna naboja i opomena da se istorija vrlo često ponavlja i da Drugi svjetski rat možda i danas ima odjeka u raznim sferama života, peta je predstava izvedena u takmičarskom dijelu programa na ovogodišnjem "Zapletu 08" u Gradskom pozorištu "Jazavac".

Komad nastao po tekstu dvojca Đorđa Lebovića i Aleksandra Obrenovića u režiji Mije Knežević razlikovala se od ostalih predstava koje je publika imala priliku da pogleda proteklih dana. Pomalo zbunjene posjetioce glumci su dočekali odmah na ulazu u teatar, gdje je priča i počela, a u pozorišnoj sali istorija je u scenama oživljavala tri i po časa. Najhrabriji su izdržali, a glumce Srpskog narodnog pozorišta i Saveza dramskih umetnika Vojvodine ispratili su sa scene snažnim aplauzima. Poljak, Nijemac, Francuz, Italijan, Srbin, Jevrejin i Grk sanjaju isti san. Na ivici ludila, između jave i sna, u magnovenju, oni kuju plan kako da pobjegnu iz logora i nastave da žive svoje živote, od kojih su daleko. Gradeći različite karaktere u metaforama je oslikana ljudska psiha i na šta su ljudi sve spremni da bi preživjeli. Bez dubokog i predanog istraživanja i ispitivanja sukoba dvije ideologije, rad na ovom komadu, kako kažu glumci i rediteljka, ne bi bio moguć pa su predstavu radili godinu.

- Svesni smo da to što neko dugo radi na komadu ne znači i uspeh, ali smo od početka verovali da će ovo biti dobra predstava. Kad je dobar kormilar i brod ide u dobrom pravcu - istakli su glumci.

Da je veliki zadatak bio ispred njih, potvrdila je i Kneževićeva, koja je svjesna da je postavka komada od tri i po časa bio hrabar potez.

- Željeli smo da iz teksta izvučemo pravu vrednost, to je vodilo i mene i glumce. Bitno je pratiti šta je pisac pisao kada su ovakva dela u pitanju. Pre četiri godine ovo je bila moja diplomska predstava, možda bi danas malo iskusniji i skratili neke stvari - kazala je Kneževićeva.

Potpuno nagi, izmučeni, nesrećni, sa teškim lancima griže savjesti glumci su vjerodostojno oživjeli likove koji su u logoru izabrani da ubijaju, smijali se, tugovali, kovali planove i postavili bezbroj pitanja o pojmu slobode. Uloge su ostvarili Marko Savković, Danilo Milovanović, Stefan Juanin, Dimitrije Dinić, Dejan Kerlečik, Uglješa Spasojević, Vladimir Maksimović. Na sceni su bili i Vladimir Maksimović, Aleksandar Milković, Miloš Vojnović, Ivan Marković, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i Branko Lozo.

Publika je za glumca večeri izabrala Dimitrija Dinića.

Tamburaši za kraj

Odluku o najboljima večeras će saopštiti žiri, koji je ove godine radio u sastavu: scenograf Dragana Purković Macan, reditelj Marko Misirača, profesor i glumac Željko Mitrović. U čast nagrađenih Gradski tamburaški orkestar održaće koncert na radost mnogobrojne publike koja je i ove godine vjerno ispratila festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana