Muzika No smoking orkestra mobiliše i u političkom i u estetskom smislu

Srna
Muzika No smoking orkestra mobiliše i u političkom i u estetskom smislu

Banjaluka - Svjetska turneja Emira Kustirice i njegovog benda "No smoking orkestar", nakon zapaženih koncerta u gradovima širom Francuske i u Briselu, biće nastavljena koncertima u Kremlju u Moskvi 5. novembra i Kazahstanu 7. novembra.

"Pokazalo se da jedna loša osobina - da ne cijenimo svoje muzičke obrasce, koju smo stekli od početka demokratije, ne postoji u našem slučaju. Svi ljudi koji su dolazili na koncert u Nansiju ili Briselu reagovali su isto onako kako bismo očekivali da reaguju u Beogradu", rekao je Kusturica novinarima u Banjaluci.


Za razliku od naših gradova koji su zapljusnuti stranim kičem i vjerom u novu vrstu muzike koju izvode odabrani, da skrenu pažnju sa vitalnih problema, Kusturica je rekao je da "No smoking orkestar" napravio muziku koja mobilipše i u političkom i u estetskom smislu.

"Što se tiče rokenrola sad se dešava nešto što vjerovatno nije u istoriji, a to je da neko propjeva u 61 godini kao što se meni desilo", rekao je Kusturica, dodajući da se njegova muzika bazira na užičkom kolu.

Podsjetivši da je od početka godine ovaj srpski bend svirao na Novom Zelandu, u Australiji, Kini, Japanu, Koreji, kao i na najvećim svjetskim muzičkim festivalima poput "Vomada", Kusturica je najavio da ih očekuju i koncerti u Rio de Ženeiru i Čileu.

Nakon koncerata u Rusiji i Kazahstanu, Kusturica je rekao da će turneja biti vraćena u Francusku, koncertima u Tuluzu, Lionu, pa sve do Pariza.

Govoreći o predstojećem jesenjem pozorišnom festivalu na Mokroj Gori, Kusturica je rekao da za nekoliko dana, tačnije 27. oktobra na Mećavniku počinje drugi jesenji pozorišni festival, u organizaciji "Rasta Internacional" i uz podršku kompanije "Naftna industrija Srbije" /NIS/.

"Jesenji festival je dio mog sna da svaka sezona, jesen, zima, proljeće i ljeto imaju po jedan festival. Zahvaljujući dobroj saradnji sa državom Srbijom ostvaren je 'Kustendorf', koji je po autorima koji stižu i ljudima koji tamo prikazuju svoje filmove do sada najuspješniji", istakao je Kusturica.

On je naglasio da je već nekoliko mladih reditelja iz Evrope snimilo filmove zahvaljujući, između ostaloga, ljudima koje su sreli na "Kustendorfu" i nagradama koje su dobili.

"Ideja da se jedna nedođija pretvori u destinaciju je potpuno uspjela. Za raziku od pjesnika Rilkea, koji je tvrdio da čovjek koji nema doma nikad ga neće ni pronaći, ja sam izgubio svoj dom, ali sam ga pronašao na Maćeavniku gdje uzgajam povrće, voće i kulturu", istakao je Kusturica.

Drugi Jesenji pozorišni festival biće održan 27. i 28. oktobra na Mećavniku, a selekcija festivala povjerena je mladom reditelju Milanu Neškoviću koji iza sebe ima više uspješnih i nagrađivanih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji.

Jesenji pozorišni festival, uz zimski Kustendorf, proljećni Sajam knjiga i ljetnji muzički festival Boljšoj, zatvara godišnji ciklus festivala Emira Kusturice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana