Džez priča Dejana Terzića i orkestra Aksiom koja očarava

Aleksandra Glišić
Džez priča Dejana Terzića i orkestra Aksiom koja očarava

Banjaluka - Koncert džez muzičara Dejana Terzića i orkestra "Aksiom", održan u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci, okupio je veliki broj ljubitelja ove vrste muzike koji su bili oduševljeni nastupom.

Za koncert je vladalo veliko interesovanje, ulaznice su rasprodate u rekordnom roku, pa je dvorana nacionalnog teatra u utorak uveče bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Terzić je naglasio da mu je velika čast što prvi put nastupa u svom rodnom gradu.

Inače, nastup je održan u okviru džez festivala Sarajevo, a to je i prvi koncert koji međunarodni muzički festival Džez fest Sarajevo organizuje u Banjaluci.

Terzić je dobitnik prestižne njemačke diskografske nagrade ECHO za najboljeg njemačkog instrumentalistu - bubnjara. Rođen je u gradu na Vrbasu 1970. godine, a tri godine kasnije sa porodicom odlazi u Njemačku, gdje i danas živi.

Sa šest godina počeo je da svira na klaviru, a sa 12 na bubnjevima. Studirao je u SAD i Njemačkoj, a radi kao profesor na prestižnoj muzičkoj akademiji u Bernu u Švajcarskoj.

Koncertom ansambla "Aksiom" Banjalučanima su se predstavili vrhunski muzičari sa zavidnim međunarodnim karijerama: američki saksofonista Kris Spid, britanski basista Fil Donkin, bubnjar Dejan Terzić, te pijanista Bojan Zulfikarpašić. Oni su predstavili svoj aktuelni album "Prometej".

- Sastav "Aksiom" postoji od 2015. godine, ali svi se znamo kao muzičari već dugo godina. Kad sam počeo pisati muziku za "Aksiom", pokušao sam da stvorim atmosferu gdje bi se svi mogli dobro osjećati, i ja kao autor bih mogao predložiti moju ideju konceptualne muzike za 2016. godinu - rekao je Terzić.

Prvi banjalučki koncert Džez festa Sarajevo organizovan je zajedno sa Narodnim pozorištem RS, a uz podršku američke ambasade u BiH i "Gete instituta".

Potraga za identitetom

- Nastup mi znači zaista mnogo i već sad mi je žao što to nismo uradili mnogo ranije. Nisam bio u Banjaluci mnogo godina. Otišao sam iz rodnog grada kao dijete od tri godine. Naravno, cijeli život se vrti oko potrage za identitetom - a taj proces je teži ako se izgubi neki odnos prema rodnom gradu - kaže Dejan Terzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana