Stanić: Premijera “Topa” 22. avgusta u Dubici

Mirna Pijetlović
Stanić: Premijera “Topa” 22. avgusta u Dubici

Nadam se da će 22. avgusta u Kozarskoj Dubici biti pretpremijerno prikazan film “Top je bio vreo”. Osnovni razlog zbog kojeg dve godine od završetka snimanja čekamo premijera je nedostatak novca za postprodukciju.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” glumac i producent Tihomir Stanić i dodao da su tokom snimanja filma “Top je bio vreo” morali da savladavaju razne prepreke.

- To je u velikoj meri ugrozilo budžet filma i plan snimanja. Međutim, iskreno se nadam da smo sve prepreke savladali, tako da publici možemo konačno predstaviti dugoočekivani film “Top je bio vreo” - rekao je Stanić i podsjetio da je film nastao po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, a da režiju potpisuje Slobodan Skerlić.

GLAS: Dokle se stiglo sa pripremama za snimanje filma o Jasenovcu?

STANIĆ: Filmskom produkcijom sam i počeo da se bavim da bih snimio film o Jasenovcu i Diani Budisavljević, koja je na hiljade dece spasla od sigurne smrti u tom monstruoznom logoru. Dosadašnje iskustvo pomoglo mi je da oformim tim koji je u stanju da odgovorno realizuje ovaj značajan projekat i mislim da smo uspeli da napravimo plan snimanja i finansiranja, koji je, uprkos finansijskoj krizi, moguć i ostvariv. O detaljima tog plana moći ćemo da govorimo više tek kada dobijemo definitivnu potvrdu i ugovore sa finansijerima, ali dogovori su u principu napravljeni i postoji velika mogućnost da snimanje počne u julu 2014. godine. Voleo bih da se premijera filma održi 22. aprila 2015. godine, jer se tada navršava 70 godina od proboja preživelih logoraša.

GLAS: Šta je sa filmskim projektom “Granice, kiše”?

STANIĆ: Veliki deo filma je snimljen i izmontiran, a u avgustu će u Trebinju biti snimljene još neke scene. Pošto je reč o koprodukciji Republike Srpske, Crne Gore i Srbije, morali smo sačekati odluke i sredstva iz svih tih fondova. Bolest i smrt mog brata Bogdana Stanića, koji je bio izvršni producent tog filma, sprečila nas je da sve završimo prošle godine.

GLAS: Da li će Vas publika uskoro moći gledati u nekim novim ulogama?

STANIĆ: Ovih dana nastavljamo snimanje filma “Mali Budo” u režiji Danila Bećkovića. Pojavljujem se u serijama “Vojna akademija” i “Otvorena vrata”, a igram i u svojim starim predstavama. Sa Darom Džokić i Isidorom Minić radim pozorišnu predstavu po tekstu Ivane Dimić. Dobio sam i neke zanimljive ponude za uloge u filmovima koje ne produciramo, ali su sve moje glumačke i životne ambicije podređene realizaciji filma o Jasenovcu. 

Glumačka postava

GLAS: Da li ste razmišljali o glumačkoj postavi u filmu o Jasenovcu?

STANIĆ: O glumačkoj podeli razmišljamo od početka rada na ovom projektu. Međutim, još je rano da se saopšti definitivna podela. Ključne scene filma ćemo snimati u Gradini i okolini Kozarske Dubice, uz učešće velikog broja dece. Savremena filmska tehnologija omogućava nam da dobar deo filma snimamo u studiju, a moguće je da ćemo neke scene snimati i u Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana