Станић: Премијера “Топа” 22. августа у Дубици

Мирна Пијетловић
Станић: Премијера “Топа” 22. августа у Дубици

Надам се да ће 22. августа у Козарској Дубици бити претпремијерно приказан филм “Топ је био врео”. Основни разлог због којег две године од завршетка снимања чекамо премијера је недостатак новца за постпродукцију.

Рекао је ово за “Глас Српске” глумац и продуцент Тихомир Станић и додао да су током снимања филма “Топ је био врео” морали да савладавају разне препреке.

- То је у великој мери угрозило буџет филма и план снимања. Међутим, искрено се надам да смо све препреке савладали, тако да публици можемо коначно представити дугоочекивани филм “Топ је био врео” - рекао је Станић и подсјетио да је филм настао по истоименом роману Владимира Кецмановића, а да режију потписује Слободан Скерлић.

ГЛАС: Докле се стигло са припремама за снимање филма о Јасеновцу?

СТАНИЋ: Филмском продукцијом сам и почео да се бавим да бих снимио филм о Јасеновцу и Диани Будисављевић, која је на хиљаде деце спасла од сигурне смрти у том монструозном логору. Досадашње искуство помогло ми је да оформим тим који је у стању да одговорно реализује овај значајан пројекат и мислим да смо успели да направимо план снимања и финансирања, који је, упркос финансијској кризи, могућ и остварив. О детаљима тог плана моћи ћемо да говоримо више тек када добијемо дефинитивну потврду и уговоре са финансијерима, али договори су у принципу направљени и постоји велика могућност да снимање почне у јулу 2014. године. Волео бих да се премијера филма одржи 22. априла 2015. године, јер се тада навршава 70 година од пробоја преживелих логораша.

ГЛАС: Шта је са филмским пројектом “Границе, кише”?

СТАНИЋ: Велики део филма је снимљен и измонтиран, а у августу ће у Требињу бити снимљене још неке сцене. Пошто је реч о копродукцији Републике Српске, Црне Горе и Србије, морали смо сачекати одлуке и средства из свих тих фондова. Болест и смрт мог брата Богдана Станића, који је био извршни продуцент тог филма, спречила нас је да све завршимо прошле године.

ГЛАС: Да ли ће Вас публика ускоро моћи гледати у неким новим улогама?

СТАНИЋ: Ових дана настављамо снимање филма “Мали Будо” у режији Данила Бећковића. Појављујем се у серијама “Војна академија” и “Отворена врата”, а играм и у својим старим представама. Са Даром Џокић и Исидором Минић радим позоришну представу по тексту Иване Димић. Добио сам и неке занимљиве понуде за улоге у филмовима које не продуцирамо, али су све моје глумачке и животне амбиције подређене реализацији филма о Јасеновцу. 

Глумачка постава

ГЛАС: Да ли сте размишљали о глумачкој постави у филму о Јасеновцу?

СТАНИЋ: О глумачкој подели размишљамо од почетка рада на овом пројекту. Међутим, још је рано да се саопшти дефинитивна подела. Кључне сцене филма ћемо снимати у Градини и околини Козарске Дубице, уз учешће великог броја деце. Савремена филмска технологија омогућава нам да добар део филма снимамо у студију, а могуће је да ћемо неке сцене снимати и у Загребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана