Petar Ristovski o režiji novog ostvarenja: Snimiću vestern o kralju Petru Prvom

Glas Srpske
Petar Ristovski o režiji novog ostvarenja: Snimiću vestern o kralju Petru Prvom

Beograd - Snimićemo istorijsku dramu sa elementima vesterna u kojoj će kralj Petar Prvi biti predstavljen kao čovek od krvi i mesa a ne ikona.

Rekao je ovo Petar Ristovski, reditelj filma "Čarape kralja Petra". Ristovski je sin proslavljenog srpskog glumca Lazara Ristovskog, koji će u filmu igrati srpskog suverena.

Film "Čarape kralja Petra" donosi priču o čovjeku koji je porijeklom, rođenjem i ličnom odlukom prigrlio krst sopstvene sudbine. Francuski đak, prekaljeni vojnik i ratnik, kralj Petar Karađorđević stekao je iskustvo ratujući u Legiji stranaca u Francusko-pruskom ratu. Njegov ratnički duh utemeljen je u ličnosti njegovog djeda, jednog od najvažnijih srpskih ratnika, srpskog vožda Karađorđa.

Poslije 45 godina u izgnanstvu kralj Petar Karađorđević vraća se u Srbiju. Od tada je vođen misijom da od Srbije stvori modernu parlamentarnu monarhiju.

Ristovski napominje da ne osjeća veliki pritisak zbog važnosti teme koju film obrađuje.

- Zajedno sa ocem boravio sam na snimanjima filmova od najranijeg detinjstva. Vukao sam kablove na snimanjima, radio kao video-kontrola, gledao različite reditelje kako rade... upoznao kameru. Već četiri godine održavam pozorišnu trupu sa svojom ženom Teodorom, gde se uglavnom oslanjam na rad sa glumcima. Tako da sam sa te neke strane smiren - kaže Ristovski.

Svjestan je da su "Čarape kralja Petra" prvo ostvarenje o kralju Petru Prvom Karađorđeviću i da je jako malo filmova snimljeno o trijumfalnoj epopeji Srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

- Sa velikom pažnjom pristupamo temi filma jer osećam da imamo taj dug da odužimo prema našim slavnim precima, koji su učestvovali u tom značajnom istorijskom procesu. Verujem da ćemo predstavljanjem malih ljudskih sudbina oživeti tu priču - kazao je Ristovski.

Što se tiče žanrovskog pristupa, prema riječima Ristovskog, sve je po uzoru na roman Milovana Vitezovića "Čarape kralja Petra".

- Na nama je zadatak da rekonstruišemo život tog vremena i isprepletemo ga istorijom. Naš najveći izazov je da opravdamo taj nadimak kralja Petra Prvog i da ga pokažemo kao "narodnu majku". Čoveka koji je stavljao narod pre svega jer je vladao po ustavu iz 1888. godine koji je modifikovao i sam sebi ograničio vlast - ističe Ristovski.

Za njega nema dileme kako će žanrovski riješiti karakter filma.

- Pripadam generaciji koja se divila stvaralačkom potencijalu Sema Pekinpoa i Serđa Leonea. Sve te vojskovođe, Mišić, Putnik, Stepanović... to su ljudske gromade koje zahtevaju poseban tretman u filmu. Biće tu po malo od modernog Holivuda, autorskog filma, spektakla epohe - najavio je Ristovski.

Snimanje od marta do jula

Snimanje filma "Čarape kralja Petra" trajaće od marta do sredine jula 2018. godine na lokacijama u Srbiji, Grčkoj i Rusiji. Scene Cerske bitke biće snimane na Tari, prelazak Srpske vojske preko Albanije na Staroj planini i Kopaoniku. Za sada je poznato da će kralja Aleksandra igrati Miloš Biković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana