Петар Ристовски о режији новог остварења: Снимићу вестерн о краљу Петру Првом

Глас Српске
Петар Ристовски о режији новог остварења: Снимићу вестерн о краљу Петру Првом

Београд - Снимићемо историјску драму са елементима вестерна у којој ће краљ Петар Први бити представљен као човек од крви и меса а не икона.

Рекао је ово Петар Ристовски, редитељ филма "Чарапе краља Петра". Ристовски је син прослављеног српског глумца Лазара Ристовског, који ће у филму играти српског суверена.

Филм "Чарапе краља Петра" доноси причу о човјеку који је поријеклом, рођењем и личном одлуком пригрлио крст сопствене судбине. Француски ђак, прекаљени војник и ратник, краљ Петар Карађорђевић стекао је искуство ратујући у Легији странаца у Француско-пруском рату. Његов ратнички дух утемељен је у личности његовог дједа, једног од најважнијих српских ратника, српског вожда Карађорђа.

Послије 45 година у изгнанству краљ Петар Карађорђевић враћа се у Србију. Од тада је вођен мисијом да од Србије створи модерну парламентарну монархију.

Ристовски напомиње да не осјећа велики притисак због важности теме коју филм обрађује.

- Заједно са оцем боравио сам на снимањима филмова од најранијег детињства. Вукао сам каблове на снимањима, радио као видео-контрола, гледао различите редитеље како раде... упознао камеру. Већ четири године одржавам позоришну трупу са својом женом Теодором, где се углавном ослањам на рад са глумцима. Тако да сам са те неке стране смирен - каже Ристовски.

Свјестан је да су "Чарапе краља Петра" прво остварење о краљу Петру Првом Карађорђевићу и да је јако мало филмова снимљено о тријумфалној епопеји Српске војске у Првом свјетском рату.

- Са великом пажњом приступамо теми филма јер осећам да имамо тај дуг да одужимо према нашим славним прецима, који су учествовали у том значајном историјском процесу. Верујем да ћемо представљањем малих људских судбина оживети ту причу - казао је Ристовски.

Што се тиче жанровског приступа, према ријечима Ристовског, све је по узору на роман Милована Витезовића "Чарапе краља Петра".

- На нама је задатак да реконструишемо живот тог времена и испреплетемо га историјом. Наш највећи изазов је да оправдамо тај надимак краља Петра Првог и да га покажемо као "народну мајку". Човека који је стављао народ пре свега јер је владао по уставу из 1888. године који је модификовао и сам себи ограничио власт - истиче Ристовски.

За њега нема дилеме како ће жанровски ријешити карактер филма.

- Припадам генерацији која се дивила стваралачком потенцијалу Сема Пекинпоа и Серђа Леонеа. Све те војсковође, Мишић, Путник, Степановић... то су људске громаде које захтевају посебан третман у филму. Биће ту по мало од модерног Холивуда, ауторског филма, спектакла епохе - најавио је Ристовски.

Снимање од марта до јула

Снимање филма "Чарапе краља Петра" трајаће од марта до средине јула 2018. године на локацијама у Србији, Грчкој и Русији. Сцене Церске битке биће снимане на Тари, прелазак Српске војске преко Албаније на Старој планини и Копаонику. За сада је познато да ће краља Александра играти Милош Биковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана