Film zbog kojeg se publika tuče

Mirna Pijetlović
Film zbog kojeg se publika tuče

Nekoliko bioskopa širom Francuske odlučilo je da sa repertoara skine najnoviji američki horor film "Anabel" iz bezbjednosnih razloga.

Brojni incidenti tokom projekcije - tuče, čupanje sjedišta, koškanja, urlanje, primorali su bioskope u Marselju, Strazburu i Monpeljeu da otkažu prikazivanje ovog filma strave o lutki ubici koja teroriše kalifornijsku porodicu.

List navodi da nije riječ o novom fenomenu: 2012. projekcije horor filmova "Paranormalna aktivnost" i "Zla kob" takođe su izazvale burne reakcije među tinejdžerima.

Film je zabranjen mlađima od 12 godina, a već se govori da bi ga trebalo zabraniti mlađima od 16, pa čak i 18 godina. 

- Riječ je o jako mladoj publici za koju je odlazak u bioskop prilika da se emocionalno isprazni - objašnjava filmski kritičar Alen Grase.

"Anabel", mala nezavisna produkcija, snimljena bez prestižnog kastinga, izazvala je iznenađenje prošle sedmice u Americi, gdje je eksplodirala na boks-ofisu, kada je uspjela da potisne i "Nestalu djevojku", najnoviji triler Dejvida Finčera. 

Anabel je zla lutka iz jednog od najpoznatijih slučajeva paranormalnih stručnjaka Eda i Lorejn Voren, a prvi put smo je vidjeli u horor hitu "The Cowuring". Džejms Van je uvijek bio fasciniran tom lutkom i već tokom snimanja prvog filma je razmišljao o tome da joj posveti cijeli film.

Petera Safrana je takođe fascinirala ta tema.

- Kako nešto tako šarmantno i slatko postane predmet kroz koji u naš svijet ulaze zlo i razaranje?".

Zajedno su se obratili Džonu R. Leonetiju, dugogodišnjem Vanovom direktoru fotografije, sa nadom da će se prihvatiti rediteljske palice.

- Imao sam sreću što je Džon sve vrijeme bio kraj mene i snimao većinu mojih filmova. Bilo je prirodno da nastavi naš rad na ovom filmu kao reditelj. Njegov vizuelni stil, strast prema ovoj priči i sposobnost da se poveže sa filmskom ekipom i glumcima pružaju mu sve potrebno da snimi odličan film - kazao je Van.

Leoneti je takođe bio zaintrigiran pričom o počecima ove zle lutke i kako ih prenijeti na veliki ekran, ovaj put kao reditelj.

- Obožavam da gledam horor filmove. Takođe volim i da sarađujem sa Džejmsom i Peterom i puno mi znači što su mi dovoljno vjerovali da mi prepuste snimanje filma - istakao je on.

Leonetiju se odmah svidio scenario Gerija Daubermana o tome kako je lutka postala izvor zla, a Dauberman je bio željan da radi s timom koji ga je uspio toliko preplašiti s prethodnim filmom.

- Postoje svjetovi koje ne možemo vidjeti niti čuti, bića koja ne možemo ni zamisliti ni shvatiti. Demonologija je uvijek fascinirala ljude - i strašila ih. Pogotovo opsjednuta lutka koja je istovremeno lijepa i ulijeva strah. Upravo s time smo se poigrali - zaključio je Leoneti.

Snimanje

Film su snimali na spoljnim lokacijama u Los Anđelesu i oko njega, a Leoneti je odlučio da ga snimi gotovo u potpunosti hronološki. Da bi snimili priču smještenu u sedamdesete, Leoneti se obratio direktoru fotografije Džejmsu Knistu. Zajedno su odlučili da prilagode boje da bi izgledalo kao da je film tada i snimljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana